Jehnice potvrzují, že letní sezóna už běžcům nestačí

Brno - Jehnice - Přes devět stovek sportovních nadšenců si v Jehnicích nenechalo ujít start prvního závodu Brněnského běžeckého poháru. Už tradiční podnik, díky kterému si běžci krátí zimní přestávku, potřetí v řadě ovládl Roman Rudolecký. Na pětikilometrové trati doběhla mezi ženami do cíle nejrychleji Patrícia Gánovská.

V podání těch nejmenších závodníků začátek cesty za běžeckým snem, v podání jejich starších amatérských i profesionálních kolegů je desetidílný Brněnský běžecký pohár způsobem, jak se během zimních měsíců co nejlépe připravit na novou sezónu.„Poprvé jsme v Jehnicích startovali už vloni. Manžel běhá deset kilometrů a děti soutěží v mladších kategoriích. Líbí se nám, že můžeme aktivně strávit den,“ vidí hlavní výhodu závodu Martina Pokorná.

Na pětikilometrové trati doběhl s nejrychlejším časem 22:17 reprezentant třebíčského Spartaku Štěpán Janíček. Za šestnáctiletým dorostencem se s dvaapadesátivteřinovou ztrátou objevil až první zástupce kategorie juniorů Martin Tuček.

V Jehnicích se utkali i nejmenší závodníci
Zdroj: ČT24/ČT Brno

S časem dvacet pět minut protnula cílovou pásku i nejrychlejší žena Patrícia Gánovská. „V Brně jsem studovala, takže se sem ráda vracím. Pro nás běžce je tento podnik skvělou příležitostí, jak nezakrnět,“ řekla slovenská závodnice, která je zvyklá běhat i extrémnější závody v horách.

Rozhovor s vítězkou Patrícií Gánovskou (zdroj: ČT24)

Na deseti kilometrech už na startu nechyběli ani ostřílení běžci jako Jan Kohut, Petr Vabroušek nebo nejlepší český ultramaratonec Daniel Orálek. Svým zdatným konkurentům ale už třetím rokem ukázal svá záda Roman Rudolecký. Český vicemistr na patnáctistovce vylepšil s časem 33:59 o necelou minutu vlastní traťový rekord. „Do Jehnic jsem přijel přímo ze soustředění, kde jsme běhali v horách. Tak jasné vítězství jsem ale rozhodně nečekal,“ byl sám překvapený svým téměř dvouminutovým náskokem v cíli Roman Rudolecký.

Rozhovor s vítězem Romanem Rudoleckým (zdroj: ČT24)

Další zimní, běžecký souboj v rámci osmnáctého ročníku Brněnského poháru čeká závodníky prvního prosince v Okrouhlé.

Vydáno pod