Muzeum Novojičínska vystavuje světce a světice od malířů z regionu

Nový Jičín - Muzeum ve Frenštátě pod Radhoštěm připravilo novou výstavu o světcích a světicích ve výtvarném umění. Kurátoři se zaměřili na světce vyobrazené především umělci z Novojičínska v 18. a 19. století. Vystavili díla lidových, anonymních i významných autorů.

Světci provázeli naše předky na každém kroku. Svými patrony proto zdobili nejen kostely a jiné církevní stavby, ale také vlastní domy.

„Malby i plastiky umísťovali z ochranných důvodů do štítů domů, v interiérech jim vyhrazovali čestné místo, takzvaný svatý koutek,“ uvedla vedoucí Muzea ve Frenštátě pod Radhoštěm Alena Figarová.

Výstava přináší cenné ukázky maleb na skle, pouťové obrázky, staré tisky, oltářní a jiné obrazy.

Název výstavy je Svatý Lukáš, makléř Boží. Autoři si Lukáše vybrali jako patrona malířů a sochařů. Výstava potrvá ve výstavní síni muzea do 13. ledna 2013.

Na vernisáži která bude ve čtvrtek 22. listopadu, předá zástupce Muzejní a vlastivědné společnosti letošní Cenu svatého Martina. Za mimořádný kulturní přínos ji každoročně uděluje jedné významné osobnosti města. Například v roce 2010 ji dostala umělecká vedoucí Valašského souboru Radhošť z Trojanovic.