Milióny na opravu věže získali Vanovičtí během několika měsíců

Vanovice - Největší evangelický kostel na Moravě se už několik let potýká s problémy. Po šedesáti letech se Vanovickým nedávno podařilo opravit kostelní hodiny. Letos v létě ale přišla nepříjemná zpráva. Krovy dvou kostelních věží napadli dřevokazní škůdci. Odhadovaná oprava měla vyjít na 4 milióny korun. Farnost začala shánět peníze na opravu a o pomoc požádala i věřící. Ti už před třemi lety uspořádali sbírku na opravu kostelních hodin. Tehdy vybrali přes 300 tisíc korun. Peníze získala farnost i tentokrát, oprava věže tak mohla začít.

Firma, která se postará o to, aby kostelní věže nespadly, začala ve Vanovicích pracovat tento týden. Přímo vedle kostela začínají z přivezených trámů stavět novou konstrukci, která se stane základem nové věže. Do konce roku vznikne bednění, které chtějí tesaři pobít plechem. Po demontáži stávající věže by ji měla nahradit nová konstrukce, která zatím vzniká na zemi.

Tesař Ivo Daněček o stavbě (zdroj: ČT24)

Zatím se podařilo sehnat částku kolem 2 miliónů korun. Ta by měla stačit na obnovu první z věží. „Díky štědrosti státu, samosprávy, ale i drobných dárců ze sboru a z obce a také dárců ze zahraničí máme prostředky na rekonstrukci jedné věže,“ řekl evangelický kněz Pavel Freitinger. Další prostředky by místní chtěli získat co nejdříve, aby mohli zahájit opravu druhé věže.

Vanovickým farníkům způsobili starosti tesaříci a dřevomorka, kteří se zabydleli v krovech ve věžích evangelického kostela. Dřevo je na několika místech úplně prožrané. Poškození je tak závažné, že hrozí zřícení obou věží.

Evangelický kněz Pavel Freitinger (zdroj: ČT24)

Evangelický kněz Pavel Freitinger

„Je tady vidět ochota lidí pomoct, toho si nesmírně vážíme. Na naši prosbu přispívají nejen členové církve, ale i další lidé z blízkého okolí.“

Věřící z Vanovic už jednou dokázali, že jim na kostele záleží

Už před třemi lety lidé z Vanovic a okolí dokázali, že jim na jejich farnosti záleží. Tehdy mezi sebou uspořádali sbírku na opravu kostelních hodin, které svoji funkci neplnily šedesát let. Desítky roků se je nikomu nedařilo zprovoznit. Z vybraných peněz Vanovičtí najali renomované orlojáře, kteří hodiny opravili. Více než rok opravovali hodináři ciferník a stroj hodin, které visí na evangelickém kostele ve Vanovicích na Blanensku.

Není známo, kdy přesně se hodiny zastavily. Někteří se domnívají, že těsně po druhé světové válce. Nejméně šedesát let ukazovaly hodiny správně čas pouze dvakrát denně. A to za pět minut dvanáct. Ačkoliv se o opravu pokusilo několik odborníků, nikomu se to nepovedlo. Až před dvěma lety začaly hodiny opět plnit svoji funkci. I sám kostel je unikátní – podle evangelíků jde o jediný evangelický dvouvěžový kostel na území bývalého Rakouska-Uherska.