Zastupitelé zvolili nové vedení Jihomoravského kraje

Brno - Noví zastupitelé dnes při prvním ustavujícím jednání po krajských volbách zvolili vedení Jihomoravského kraje. Hejtmanem je opět sociální demokrat Michal Hašek, který kraj vedl už v minulém volebním období. Na jižní Moravě podepsala ČSSD koaliční smlouvu s KDU-ČSL, uzavřela ale také dohodu o spolupráci s komunistickou stranou. Noví zastupitelé za ODS na protest proti této dohodě na čas opustili jednací sál.

Zastupitelé dnes na svém ustavujícím zasedání v tajné volbě zvolili hejtmanem Jihomoravského kraje Michala Haška (ČSSD). Potvrdili tak znění koaliční smlouvy, kterou ČSSD uzavřela s lidovci 15. listopadu. KSČM, ODS a TOP 09 skončily v opozici. Komunisté získali více pozic v krajských výborech.

Z 65 zastupitelů se volby hejtmana zúčastnilo 60, zbylých 5 si nepřevzalo hlasovací lístek. Pro Michala Haška jako staronového hejtmana hlasovalo 56 zastupitelů.

Opoziční zastupitelé za ODS nominovali na post hejtmana člena ČSSD Václava Božka. Podle nich je nominace reakcí na „úmyslné kumulování funkcí stávajícího hejtmana Michala Haška“. Nominaci oznámil předseda krajského klubu ODS Jiří Crha na dnešním zasedání zastupitelstva. „Plně respektujeme právo vítězné ČSSD nárokovat si post hejtmana, a proto nám přijde logické nominovat druhého muže kandidátky Václava Božka. Je to člověk, o kterém mohu přes naše ideové rozpory prohlásit, že se Jihomoravskému kraji opravdu věnuje, navíc má na rozdíl od pana Haška také většinovou podporu uvnitř vlastního klubu,“ uvedl Jiří Crha. Božek však nominaci nepřijal a podpořil svého stranického kolegu Haška.

Náměstky hejtmana se stali lidovci Stanislav Juránek a Roman Celý a sociální demokraté Václav Božek a Zdeněk Pavlík.

Zastupitelé dnes zvolili také jedenáctičlennou radu, kromě hejtmana a jeho náměstků se radními stali Jaroslav Parolek, Marek Šlapal, Jiří Janda a Bohumila Beranová z ČSSD a Antonín Tesařík a Jiří Němec z KDU-ČSL. V nové radě kraje se změnil poměr zástupců stran - ČSSD bude mít sedm křesel místo šesti z předchozího období, naopak lidovci si o jeden post radního pohoršili.

  • Hlasování o novém hejtmanovi Jihomoravského kraje zdroj: ČT Brno
  • Hlasování proběhlo tajně zdroj: ČT Brno

Koaliční smlouvu podepsali jihomoravští sociální demokraté a lidovci 15. listopadu. ČSSD má v zastupitelstvu 23 mandátů, KSČM 16, KDU-ČSL 14, ODS jich obdržela sedm a TOP 09 a Starostové pro Jihomoravský kraj pět. 

Předsedové krajských výborů

  • Finanční výbor - předseda Roman Hanák (ČSSD)
  • Kontrolní výbor - předseda Stanislav Navrkal (KSČM)
  • Výbor pro výchovu, vzdělání a zaměstnanost - předseda Ivo Pojezný (KSČM)
  • Výbor pro regionální rozvoj - předseda David Macek (KDU-ČSL)
  • Výbor pro územní plánování a dopravu - předsedkyně Hana Nedomová (ČSSD)
  • Výbor pro meziregionální vztahy - předseda Václav Novák (ČSSD)

Nové vedení si dnes zvolili i v Karlovarském kraji, kde se ČSSD také dohodla na koalici s vítěznou KSČM. Po dnešku zůstane bez nového vedení jen Liberecký kraj, kde budou noví zastupitelé poprvé jednat až 27. listopadu. 

Říjnové krajské volby vyhrála v devíti krajích ČSSD, v Ústeckém a Karlovarském kraji KSČM, v Plzeňském ODS a v Libereckém vyhráli Starostové pro Liberecký kraj. Hejtmana však bude mít ČSSD nakonec zřejmě v 11 krajích, pouze v Ústeckém byl již zvolen komunista Oldřich Bubeníček a v Libereckém se hejtmanem stane zřejmě lídr Starostů pro Liberecký kraj Martin Půta. Nejčastěji se ČSSD dohodla na společné vládě či podpoře s KSČM, a to v deseti krajích.