Galerie Sokolská 26 představuje novou tvorbu Zbyška Siona

Ostrava - Galerie Sokolská 26 v centru Ostravy uvádí velkou výstavu pražského malíře Zbyška Siona. Na českou výtvarnou scénu vstoupil v šedesátých letech a neodmyslitelně se na ni zapsal svými strukturálními malbami.

Jako studenta akademie ovlinily Zbyška Siona tak výrazné osobnosti jako Vladimír Boudník, Mikuláš Medek, Jan Koblasa nebo Jiří Kolář. Vystavoval s nimi na neoficiálních Konfrontacích a v šedesátých letech se dostal i do zahraničí. Roku 1969 dokonce visely jeho dva obrazy na výstavě Surrealismus v Evropě v Kolíně nad Rýnem, a to vedle Salvatora Daliho či Maxe Ernsta.

o strukturální abstrakci, což byla česká reakce na mezinárodní abstrakci, která proběhla ve světě v padesátých letech. Potom se ten jeho vývoj nesl v notě morálního neklidu. Ztvárňoval například různé apokalyptické vize," uvedl kurátor galerie Jan Weber.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Zbyšek Sion přivezl do Ostravy přes čtyřicet obrazů z posledních pěti let, svou novou tvorbu předtím představil také v Praze, Brně a v Pardubicích. Na svět se nyní dívá s větším klidem a nadhledem, hodně vzpomíná. Struktury ho ale zajímají pořád.

„Já si trošku hraju, baví mě to. Je to jako nekonečná práce, trochu meditace. Vnímám, že v každém tom políčku, které udělám, se usazuje čas,“ uvedl autor.

Mezi vystavenými obrazy je pocta Boudníkovi v podobě Meteoritu, vzpomínka na Mikuláše Medka, namaloval svou dětskou vzpomínku na Pardubice po náletu a vzpomínal i na to, co se hrálo v padesátých letech v rozhlase.

„Z cyklu frotážovaných trojdílných obrazů je tento, který se jmenuje Zítra kohout bude tančit všude. To byla totiž píseň, kterou složil Pavel Kohout, velký svazák, a ta nám zamořovala mládí, protože ji rozhlas vysílal neustále. Zároveň to může být i ohnivý kohou na střeše,“ vysvětloval Zbyšek Sion.

Výstava Zbyška Siona bude ve výstavní síni Sokolská 26 do 4. ledna.

Vydáno pod