Veterináři odhalili desítky kilogramů zkaženého masa

Inspektoři Státní veterinární správy pravidelně kontrolují prodejny s potravinami. A opět našli desítky kilogramů zkaženého masa. Kromě toho objevili i téměř 25 tun podezřelých mléčných produktů z Litvy. Dovezené zboží ze zahraničí musí být podle nařízení vlády 24 hodin před dovozem nahlášeno na krajské veterinární správě, aby mohlo být zkontrolováno. Toto zboží podmínku nesplnilo.

Nejčastějšími prohřešky, se kterými se setkávají veterinární inspektoři, jsou ale stále prošlé potraviny živočišného původu. Tak nařídili zlikvidovat přes 9 kg pivního salámu a špekáčků ve Frenštátě pod Radhoštěm, 4 kg vepřové kýty a játrové zavářky ve Fryštáku, 7 kg kmínového salámu a Kielbasy Schwabove v Odrách a 2 kg vepřové bránice a vepřového sádla v Petřvaldě. Ve všech případech byla uložena pokuta.


Josef Duben, mluvčí veterinární správy, uvedl, že při kontrolách nezjišťují pouze kvalitu a původ potravin, ale i správnost označení. Výrobky, které mají nadpis „domácí“ rovněž nesplňují podmínky SVS.  Špatné označení potravin je dalším důvodem k nepropuštění do oběhu. Jako v případě zjištění rozdílného značení na etiketě výrobku a na potisku výrobku. Deset kilogramů koňského salámu z Opavy tak bude zřejmě vráceno dodavateli.

Z uvedeného výběru je zřejmé, že státní veterinární dozor nepolevuje ve své kontrolní činnosti.