Děti v Městské nemocnici Ostrava se budou mít lépe

Ostrava - V Městské nemocnici Ostrava začíná od 1. prosince projekt, který má za cíl zpříjemnit pobyt nemocným dětem.

Počteníčko s babičkou je projekt, při kterém bývalé učitelky mateřských a základních škol budou každý den navštěvovat dětské oddělení nemocnice. Ty budou vždy od 14 do 15 hodin zpříjemňovat pobyt na oddělení nemocným dětem četbou pohádek, povídáním si, kreslením, nebo třeba různými hrami.

Organizátor Ivan Sekanina oslovil Krajskou radu seniorů a během několika dnů se do projektu zapojilo 15 babiček. Ty již absolvovaly celkem čtyři pracovní setkání, během kterého ve spolupráci se zdravotními sestrami a lékaři společně dotvořili koncepci a plán, podle kterého se bude celý projekt řídit.

Babičky budou nemocnice navštěvovat po dvou – jedna bude vždy číst dětem na lůžku, druhá se bude věnovat skupince v herně. Babičky budou hosté, kteří chtějí dětem zpříjemnit čas, trávený v nemocnici, a podle toho se budou také chovat. Nenásilně, opatrně. „Pracovně jsme si děti rozdělili do tří kategorií: děti od 4 do 6 let, od 6 do 8 let a od 8 do 11,“ řekl Ivan Sekanina.  Sám bude neustále v pohotovosti jako dědeček-náhradník.

Čtení se bude prokládat různámi aktivitami: budou se ukazovat obrázky z knížek, hrát si s maňásky, protože celou hodinu se číst nedá. Program bude individuální pro každé dítě, částečně se bude přizpůsobovat i přání každého rodiče. Aktuální informace o dění v nemocnici budou babičkám posílat zdravotní sestry emailem.

„Vybrat, co se bude číst, to bylo v podstatě takové kolektivní dílo. Přišel jsem s nějakým námětem, vstoupil do toho i pan primář dětského oddělení, lidé z pojišťovny a samozřejmě i babičky. Shodli jsme se na tom, že devadesát procent knih budou knihy české, českých autorů. Pro menší děti máme připravenou spíše klasiku jako je Pejsek a kočička nebo Říkání o víle Amálce. V podstatě jsme spolupracovali i s teenagery, kteří nám poradili, co že by chtěly starší děti číst,“ řekl Ivan Sekanina, hlava celého projektu.

Projekt potrvá do konce února. V případě, že se osvědčí, rozšíří se Počteníčko s babičkou do dalších nemocnic v České republice. Projekt má několik cílů: zpříjemnění pobytu nemocných dětí, zmírnění jejich stresu, aktivizaci seniorů-využití jejich potenciálu, rozvoj mezigeneračních vztahů a také posílení vztahu dětí ke knize a četbě. Když dítě odejde z nemocnice dřív, než se stačí dočíst knížka, bude mít motivaci ji dočíst doma.