Až čtvrtina řidičů v Brně ujede od dopravní nehody

Brno - Především nezodpovědnost a strach stojí podle odborníků za tím, že řidič, který způsobil dopravní nehodu, ujede. Za samotné ujetí od nehody sice řidiči hrozí jen pokuta a ztráta sedmi bodů, pokud ale dojde ke zranění cestujících, dopouští se trestného činu. Soud se nyní bude zabývat případem muže, který v Brně vybrzdil autobus a ujel. Jedna z cestujících si zlomila hrudní obratel, a řidiči tak hrozí až osmiletý trest.

„Obžalovaný předjel autobus městské hromadné dopravy, prudce před ním zastavil, a tak musel prudce zabrzdit i autobus. Došlo ke zranění několika cestujících a jedna paní si zlomila hrudní obratel,“ popsal nehodu státní zástupce Jan Petrásek s tím, že řidič ujel, aniž by se zajímal o zdravotní stav cestujících.

Jednatřicetiletého muže se podařilo dopadnout takřka okamžitě díky šťastné náhodě. „Řidič automobilu krátce před tím oznámil na policii ulomení zrcátka. Policisté mu sdělili, že může podat trestní oznámení na neznámého pachatele, což on udělal, ale až po incidentu s autobusem. To už ale policie po řidiči tohoto vozidla pátrala, protože řidič autobusu si zapamatovat jeho poznávací značku,“ vysvětlil Petrásek.

Žalobce muže obvinil z trestných činů ublížení na zdraví a neposkytnutí pomoci řidiči dopravního prostředku. Hrozí mu trest ve výši dvou až osmi let.

Ujetí od dopravní nehody

… pokud řidič nedovoleně opustí místo dopravní nehody nebo se neprodleně nevrátí na místo dopravní nehody po poskytnutí nebo přivolání pomoci nebo po ohlášení dopravní nehody.

Zdroj: 12bodů.cz

Ne vždy se ale pachatele podaří dopadnout. Své o tom ví také Ida Lančaričová, kterou řidič naboural při cestě do práce na ulici Hradecká. „Narazil do mě zezadu v plné rychlosti. Oba vozy se začaly točit a já jsem se zastavila až o betonové pilíře na krajnici. Auto, které nehodu způsobilo, zastavilo kousek přede mnou a během chvilky odjelo,“ popsala ranní nehodu řidička.

Ida Lančaričová o hledání viníka nehody (zdroj: ČT24)

Policie případ odložila navzdory tomu, že na místě zůstal svědek nehody i poznávací značka druhého auta. „Policie zjistila majitele vozu a hned volala hlídku. Ta měla jet do zaměstnání účastníka nehody a provést u něj dechovou zkoušku. Když tam hlídka dorazila, zjistila, že muž se z práce telefonicky omluvil a bere si dovolenou,“ vysvětlila Ida Lančaričová.

Později se muž k celé záležitosti odmítl vyjádřit. Policie případ odložila. Nehoda tedy nemá viníka. Ida Lančaričová svůj boj nevzdává. „Stále přemýšlím o dalších právních krocích. Tím, že policie neurčila viníka, tak se to zkomplikovalo s pojišťovnou,“ řekla Lančaričová, jež byla měsíc po nehodě v pracovní neschopnosti.

Statistika ujetí od nehody

                               Počet nehod                 Počet ujetí/v procentech

2011                                                           

Jihomoravský kraj                5 362                                         861/16 %

Brno-město                         2 201                                         566/25,7 %

2012

Jihomoravský kraj                6 042                                         941/15,5 %

Brno-město                         2 200                                         537/24,4 %

Samotné ujetí od dopravní nehody je pouze přestupkem, i když přísně trestaným. Pokud je řidiči prokázáno, přijde o 7 bodů z bodového systému, navíc mu hrozí i pokuta ve výši jednoho tisíce korun nebo zákaz řízení motorových vozidel. 

Jiná situace nastane, pokud při nehodě dojde ke zranění. V tom případě se totiž ten, kdo ujede, dopouští přímo trestného činu neposkytnutí první pomoci. Ten zákon trestá u řidičů obzvlášť přísně – až pěti lety vězení. V tomto případě se ale sankce netýká jen toho, kdo nehodu zavinil, poskytnout první pomoc musí i svědek nehody, který se jí přímo neúčastnil.

Záchranáři opakovaně upozorňují na to, jak důležité je zraněnému pomoct okamžitě po dopravní nehodě. „Každá minuta je pro zraněného důležitá, zvláště jsou-li ohroženy základní životní funkce. I když si lidé neví rady, v momentě, kdy zavolají na číslo 155, tak operátorka jim přesně bude říkat, co mají dělat a jak dotyčnému pomoci,“ řekla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Barbora Zuchová.

Neposkytnutí pomoci

§ 150

(1) Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky vážné poruchy zdraví, neposkytne potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného, bude potrestán odnětím svobody až na 2 roky.

(2) Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky vážné poruchy zdraví, neposkytne potřebnou pomoc, ač je podle povahy svého zaměstnání povinen takovou pomoc poskytnout, bude potrestán odnětím svobody až na 3 léta nebo zákazem činnosti.

§ 151

Řidič dopravního prostředku, který po dopravní nehodě, na níž měl účast, neposkytne osobě, která při nehodě utrpěla újmu na zdraví, potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného, bude potrestán odnětím svobody až na 5 let nebo zákazem činnosti.