Města plánují rozpočty pro další rok, ten znojemský se konečně vyrovná

Jižní Morava - V jihomoravských městech finišují přípravy rozpočtů pro další rok. Břeclav a Hodonín se potýkají se schodkem, naopak Zlín plánuje hospodařit s přebytkem 26 milionů korun. Brno i Znojmo pak chtějí rozpočet vyrovnaný, což se Znojmu už několik let nepodařilo.

Město Znojmo plánuje po čtyřech letech konečně vyrovnaný rozpočet. Předchozí roky totiž bojovalo s červenými čísly. „Nejvíce město zatěžuje refinancování úvěru ve výši 300 milionů, který si vzalo minulé vedení radnice. Tento úvěr měl sloužit ke spolufinancování dotací z Evropské unie,“ vysvětlila situaci znojemská mluvčí Zuzana Pastrňáková.

Pro rok 2013 počítá Znojmo s rozpočtem o objemu 833 milionů korun, z toho 243 milionů má jít do investic. Město chce dokončit a dovybavit domov pro seniory, revitalizovat městské parky a opravit smuteční místnost. Část rozpočtu plyne do příměstských částí. Například Načeratice potřebují finanční prostředky na kanalizaci a v Mramoticích se zase počítá s výstavbou dětského hřiště.

Že se rozpočtová situace Znojma postupně zlepšuje, dokládá i jeho platební spolehlivost. „Znojmo všechny závazky řádně splácí. V půlce roku 2013 by mělo splatit úvěr na plovárnu Louka,“ doplnila Pastrňáková.

Vyrovnaný rozpočet chce i Brno

Město Brno příští rok plánuje hospodařit s vyrovnaným rozpočtem téměř 10,8 miliard korun, což je o miliardu méně, než plánovalo letos. Více než dvě miliardy má spolknout odbor dopravy. Do brněnské kultury pak poputuje asi 680 milionů korun. Z příspěvkových organizací bude město nejštědřejší k dopravnímu podniku (1,7 miliardy), městské policii (357 milionů) a Národnímu divadlu Brno (260 milionů). Rozpočet pro rok 2013 chtějí brněnští zastupitelé schvalovat 11. prosince.

Zlín plánuje skončit v plusu

Zlínský rozpočet pro příští rok má být dokonce přebytkový. Přebytek by měl být ve výši asi 26 milionů korun. Město plánuje investovat na 145 milionů. I tady musí rozpočet teprve schválit zastupitelé. Schůze zastupitelstva je naplánována na polovinu prosince.

Zlínský audit bude zkoumat komise

Znojmo nebylo jediným městem, kde se nové vedení rozhodlo prověřit hospodaření svých předchůdců. Výsledky půl roku trvajícího auditu hospodaření z let 2002 až 2010 dnes oznámilo i vedení Zlína. Město přišlo o miliony korun kvůli nenavyšování nájemného o inflaci, lidé v čele radnice také údajně prodávali nebo půjčovali pozemky spřízněným firmám.

Auditoři teoreticky vyčíslili částku, o kterou se Zlín mohl sám připravit v souvislosti s prodeji pozemků, na 125 milionů korun. Primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN) ale zdůraznil, že některé zdánlivě nevýhodné prodeje byly opodstatněné, například když město prodalo parcelu univerzitě za symbolickou korunu. Naopak nestandardní mohly být některé prodeje soukromým firmám. Výsledky auditu teď zhodnotí nově ustavená komise, její zkoumání ale může trvat měsíce. Do té doby odmítl primátor spekulovat o případných trestních oznámeních.

Ne všude se rozpočet podaří vyrovnat

Se schodkem se naopak musí vyrovnat Břeclav a Hodonín. Za břeclavským plánovaným schodkem 56 milionů stojí především nákladná výstavba dopravního terminálu. Místní musí totiž při přestupu z vlaku na autobus chodit až půl kilometru pěšky. Břeclavští radní se proto rozhodli, že za 90 milionů vybudují v příštím roce moderní dopravní uzel.

Také město Hodonín očekává v roce 2013 schodkový rozpočet. Radní chtějí schodek 47 milionů korun pokrýt z nových úvěrů a z přebytků z minulých let. Hodonín chce investovat do infrastruktury, místní se tak mohou těšit na nové silnice. V plánu jsou rovněž zateplení a výměna oken na základní škole Vančurova.