Vybrat si svého operatéra za příplatek je k nezaplacení, říká pacientka

Brno - Osmašedesátiletá Hildegarda Krupanská je první pacientkou Fakultní nemocnice Brno, která si podle nového zákona zaplatila za vybraného lékaře. Do nemocnice přišla s vážným aneuryzmatem na mozku a chtěla jediné – přežít bez následků. Ji samotnou by výběr lékaře nenapadl. Na kliniku ale za ní přijely dospělé děti a přesvědčily ji, že pokud tuto možnost má, musí si svého operatéra vybrat.

Svého pozdějšího zachránce Viléma Juráně Hildegarda Krupanská předtím neznala. Nemocnici ale požádala, aby si mohla zaplatit za nejzkušenějšího operatéra. Toho také za peníze dostala. Dnes sama říká, že možnost vybrat si svého lékaře je k nezaplacení. A lékař Vilém Juráň, který ji operoval? O tom, že operuje někoho, kdo si za něj zaplatil, nepřemýšlí. Rozhodně ne při samotném operačním výkonu.

Hildegarda Krupanská si Viléma Juráně nevybrala náhodně. Chtěla někoho, kdo operace aneuryzmat dělá pravidelně a má za sebou dostatečné množství obdobných zákroků. Vilém Juráň jich má na kontě za posledních deset let dvě stovky. Závažnější aneuryzma, které musel operovat paní Krupanské, se „dělá“ čtyřikrát do roka. Nakonec ale stejně při jejím výkonu rozhodl pocit, který při setkání s panem doktorem měla. „Víte, to bylo asi to nejdůležitější. Jak se mnou mluvil, jak mě a mé děti informoval o tom, co mě čeká. I to, jak na rovinu řekl, že se to nemusí povést. To všechno mě přesvědčilo, že je to ten pravý,“ vzpomíná paní Krupanská, která k Juráňovi dnes přišla na kontrolu. Po dvou měsících je její stav velmi dobrý, zákrok absolvovala bez následků.

Pacientka se svým operatérem
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Na konci září to ale vypadalo jinak. Vše začalo při večerním sledování televize doma ve Velkých Opatovicích. „Seděla jsem a najednou jsem měla pocit, že mi ochrnula ruka. Cítila jsem, že se něco stalo, ale řekla jsem si, že se to do rána třeba spraví. Nebylo to lepší, a tak jsem zalarmovala dceru a manžela,“ vzpomíná seniorka. Od obvodního lékaře zamířila na speciální pracoviště a CT vyšetření a pak rovnou do brněnských Bohunic. Tam za celou rodinou přijel z Prahy i syn. A začal výběr lékaře. „Mě samotnou by to nenapadlo, ale děti měly jasno. Chtěly, aby mě operoval někdo konkrétní, ten nejlepší lékař. Byly ochotné za to zaplatit.“

Neovlivňuje mě při výkonu, jestli operuji za příplatek, nebo bez něj

Vilém Juráň bral volbu pacientky podle svých slov normálně. „Samozřejmě mě to potěšilo z toho důvodu, že mě považuje za nejlepšího. Ale nedělal jsem nic jiného, než co dělám s pacientem obvykle. Pacientku jsem na operaci připravil, mluvil s ní o tom. Poté jsem ji úspěšně operoval. Je to náročný výkon, a tak jsem se na něj připravoval. Ne však jinak než na jakýkoliv jiný obdobný zákrok,“ popisuje Vilém Juráň, vedoucí lékař jednotky intenzivní péče na klinice neurochirurgie Fakultní nemocnice v Brně.
lékař.

Pro Hildegardu Krupanskou však zůstane nadosmrti tím, kdo jí zachránil život. Při dnešní prohlídce mu nezapomene opakovaně děkovat. „Když se na to dívám dnes, nebála jsem se, že umřu, to by mi nevadilo. Ale měla jsem strach, abych po operaci nezůstala s trvalými následky upoutaná na lůžko. Jde přece jen o operaci mozku. A právě v tom vidím výhodu této možnosti volby lékaře. Vybrat si toho nejlepšího, byť je nutné za to něco zaplatit,“ dodává Krupanská.

Pět tisíc korun za větší jistotu

Za tento zákrok zaplatila pacientka celkem pět tisíc korun. Dva a půl tisíce si nechala nemocnice a dva a půl dostal její operatér. Seniorka je přitom jedním ze dvou pacientů, kteří si ve Fakultní nemocnici Brno „svého“ lékaře zaplatili. „Lidé buď o službě nevědí, nebo ji prostě zatím využívat nechtějí,“ komentovala nezájem Anna Mrázová, mluvčí Fakultní nemocnice Brno. „My ale věříme, že ji využívat začnou.“

Pacientka se svým operatérem
Zdroj: ČT24/ČT Brno

A není to jiné ani v ostatních nemocnicích. Po službě není poptávka. Mnohé nemocnice ji právě na základě nezájmu ani nenabízí, i když o tom uvažovaly. V Praze zavedli možnost volby lékaře za příplatek ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, ale zájem je minimální. Podobně je na tom i Ústav pro péči o matku a dítě v pražském Podolí, kde si službu vybralo zatím jen deset pacientek.

Ve Středočeském kraji je zájem o nadstandardní službu „Výběr lékaře“ v Nemocnici Mělník, ale spíše jen v dotazech. I když službu rozšířili hned, jak jim to zákon umožnil, tedy prvního června, od té doby si vybraly pacientky dva lékaře a jednu konkrétní porodní asistentku. V Moravskoslezském kraji ve Fakultní nemocnici s poliklinikou v Ostravě-Porubě od června tuto možnost nabízí na ortopedickém oddělení, není o ni však absolutně žádný zájem.