Důlní chodby budou patřit Zlatým Horám

OLOMOUC - Zlaté Hory na Jesenicku získají do svého vlastnictví opuštěné důlní chodby v okolí města. Středověkou památku, Poštovní štolu, odkoupí za 300.000 korun od státního podniku Diamo.

Rozhodli o tom tamní zastupitelé. Štola je prohlášena za kulturní památku a nyní je uzavřena. První návštěvníci by mohli do podzemí vstoupit do několika let. Informuje o tom dnes Šumperský a jesenický deník.

Podle starosty Milana Ráce město zpřístupněním části rozsáhlých podzemních prostor, které vznikly dolováním rud, očekává zvýšení turistického ruchu.

Historie štoly sahá až do 16. století a patří k nejzachovalejším důlním dílům na Zlatohorsku. Jejich zpřístupnění plánovalo město již řadu let.

Radnice chce s pracemi začít již v příštím roce. Ve středověké štole lze ještě v současné době nalézt pozůstatky hornické činnosti a představit si způsob historické těžby. Zůstalo zde dřevěné potrubí, pozůstatky důlního čerpadla či korýtka na svádění důlní vody.

Důl dodnes skrývá například také sklad dřeva, které sloužilo pro těžbu takzvaným sázením ohně. Podobná atrakce se nachází jen o několik desítek kilometrů dále na polské straně hranic ve Zlatém Potoku. Podzemní turistickou trasu si zde mohou lidé projít od roku 1996.