Kateřina Šedá - na benátském bienále výtvarnice z Tchaj-wanu

Benátky - Na příštím bienále výtvarného umění v Benátkách budou Tchaj-wan poprvé reprezentovat zahraniční umělci. Je to zpráva o to zajímavější, že jedním z nich bude česká výtvarnice Kateřina Šedá.

Kromě Šedé bude ostrovní zemi z cizinců zastupovat svým dílem ještě tchajwansko-německý umělec Bernd Behr. „Bude to jistě kontroverzní, na Tchaj-wanu není příliš příležitostí pro prezentaci domácích tvůrců, kurátorka přesto oslovila zahraniční autorku a jednoho umělce, který působí doma i v zahraničí; tématem expozice jsou cizinci,“ prozradila Šedá, která se právě vrátila z Tchaj-wanu a má za sebou první debaty o podobě expozice.

Česko svou vlastní prezentaci na nejstarší přehlídce současného umění mít tentokrát nebude. Výstavní pavilon vlastní společně se Slovenskem a obě země se v jeho využití vždy střídají. Pro příští ročník vyšla řada na našeho východního souseda.

Šedá je tedy zatím jedinou českou umělkyní, která se v Benátkách objeví. Není ale vyloučeno, že by se mohli čeští výtvarníci zapojit do expozic dalších států, jak se to již v nedávné minulosti stalo - záleží na výběru kurátora. Do tchajwanského pavilonu si Šedou také vybrala jeho kurátorka Lu Dai-ruová.

Příští ročník bienále se koná od 1. června do 24. listopadu 2013. Šedá, jejíž díla zde budou k vidění, slaví úspěchy i v zahraničí. Loni jako první česká umělkyně dostala příležitost vytvořit pro prestižní londýnskou Tate Modern samostatný projekt. Do něj zapojila 80 obyvatel Bedřichovic u Brna a 80 britských výtvarníků.

Česká výtvarnice Kateřina Šedá vytvořila společně s 80 obyvateli Bedřichovic tuto moravskou vesnici pomyslně u londýnské galerie Tate Modern. Projektu nazvaného Od nevidím do nevidímse účastnilo také 80 britských profesionálních a amatérských výtvarníků, kteří malovali Bedřichovice v ulicích Londýna podle fotografií. Centrem performance byl místní kostel sv. Beneta, kde si dopoledne někteří zazpívali a pak uspořádali hodinu češtiny pro místní zájemce. Další hráli před kostelem karty.
Zdroj: ČTK/Stanislav Mundil

Se svými sociálně laděnými happeningy a experimenty seznámila širší veřejnost především po získání Ceny Jindřicha Chalupeckého v roce 2005. Svými projekty se autorka snaží vyvést zúčastněné, většinou obyvatele jedné lokality, ze zažitých stereotypů nebo ze sociální izolace. Většina projektů se týká buď autorčiny vlastní rodiny, nebo jejího bydliště v Brně-Líšni.

Vydáno pod