Historie psaná uhlím, to je historie havířského Havířova

Havířov - Město Havířov připravilo po několikaletém usilování stálou expozici o historii hornictví, bez kterého by toto sedmapadesátileté město, jak napovídá už jeho název, těžko vzniklo. Výstava Historie psaná uhlím obsahuje mapy, letecké snímky, fotografie z významných havířovských událostí, sbírku nerostů, model těžní věže, nástroje a nářadí důlních záchranářů, fotografie ze života horníků, hornické kahany. Expozice je ve Společenském domě Reneta a zabírá plochu dvě stě metrů čtverečních.

„Expozice je doplněna multimediálními dotykovými panely,“ informovala mluvčí havířovského magistrátu Eva Wojnarová. Sbírku dávala dohromady pracovní skupina havířovského magistrátu, knihovny a městského kulturního střediska, pomáhali členové Klubu přátel hornického muzea a odborníci z Těšínského muzea.

Uvedla, že hornické materiály pomáhali shromáždit i lidé z okolí města. „Na výzvu organizátorů přinesli například dobové fotografie, pohlednice, knihy, časopisy. Tyto materiály nakonec kurátoři nepoužili, ale příští rok z nich udělají další samostatnou výstavu v Městské knihovně,“ řekla Wojnarová.

S financováním pomohla městu dotace z programu Euroregion Těšínské Slezsko. Partnerem je Havířovu polské město Jestrzebie Zdroj, které už své hornické muzeum má.

Wojnarová zdůraznila, město usilovalo o tuto expozici asi osm let. „Představitelé města vycházeli z přesvědčení, že i nejmladší město republiky má zajímavou historii, která si zaslouží ucelenou prezentaci,“ doplnila Wojanrová.

Expozice Historie psaná uhlím bude otevřená od 10. prosince. 11. prosince bude v Renetě Den otevřených dveří. Jinak bude otevřeno ve všední dny, průvodci přednesou také výklad. A každé úterý bude ve společenském domě takzvaný hornický den, kdy se budou promítat filmy.