Slezskoostravský hrad otevře výstavu asi stovky betlémů

Ostrava - Tradiční ostravská výstava betlémů začíná. Více než sto historických i současných jesliček si mohou zájemci prohlédnout od pátečního podvečera v galerii Slezskoostravského hradu. „Letošní výstavu bude prezentovat velké množství unikátních historických i současných betlémů od profesionálních umělců i amatérů,“ uvedla za organizátory Alena Špetíková.

Betlémy vystavuje společnost Ostravské výstavy už podvanácté, v minulosti to bylo na výstavišti Černá louka. „Hradní prostředí vyzdobené ručně vyrobenými vánočními ozdobami a dekoracemi dodává výstavě další kouzlo,“ věří organizátoři.

K betlémářské výstavě patří doprovodný program. Už o víkendu bude na hradě jarmark, k vidění budou ukázky vánočních zvyků, řemesel, budou se zpívat tradiční koledy a na programu je také divadelní předvánoční představení pro děti i dospělé. Až do 20. prosince mohou vzít rodiče své děti na takzvané tvůrčí dílničky, kde si vyzkouší malování perníků a vyrábění ozdob na vánoční strom.

A co je to Betlém? Kromě toho, že je to město nedaleko Jeruzaléma, ve kterém sídlí jedna z nejstarších křesťanských komunit na světě, znamená betlém nebo také jesličky umělecké vyobrazení Svaté rodiny. Novorozeného Ježíše, Marii a Josefa obklopují pastýři, tři králové, ovce a další zvířata.