Testy náramků pro vězně se osvědčily, ministerstvo je asi zavede

Brno - Lidi odsouzené k domácímu vězení začnou zřejmě od poloviny příštího roku hlídat elektronické náramky. Ministerstvo spravedlnosti totiž dokončilo jejich pětiměsíční testování. Předběžné výsledky si pochvaluje.

Domácí vězení vs. věznice - značná úspora

Probační a mediační služba si pronajala na zkoušku 25 monitorovacích zařízení, vystřídalo si je 45 odsouzených lidí. Cílem bylo ověřit, zda bude systém funkční, zda jej odsouzení nebudou nějak obcházet a kolik bude stát. „Všechny tři cíle experiment naplňuje,“ uvedl náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák. Elektronické hlídání jednoho vězně doma vyjde podle něho na 165 korun denně; ve věznici je to asi 1 000 korun.

Nyní služba vypracuje analýzu, na jejímž základě ministerstvo ještě do konce roku o zavedení systému rozhodne. Počítá se s tím, že elektronický monitoring do praxe zaveden bude, podotkl Volák. V takovém případě by mohlo být v lednu vyhlášeno výběrové řízení; pokud by se uskutečnilo hladce, elektronické hlídání domácích vězňů by mohlo být zavedeno v červnu nebo v červenci, dodal náměstek.

Domácí vězně nyní kontrolují příslušníci Probační a mediační služby. Výběrové řízení na elektronické hlídání ministerstvo vypsalo za minulé vlády, kdy v jeho čele stála Daniela Kovářová. Po volbách úřad dvoumiliardový tendr zrušil. Podle Voláka se očekává, že hodnota nyní uvažované zakázky bude činit zlomek toho, co měla stát zrušená.

Reportáž Filipa Zdražila a Luboše Dostála (zdroj: ČT24)