Světový muzikál Řek Zorba láká na víkend do Zlína

Zlín - Dnes a zítra představí zlínské divadlo letošní poslední novinku - světový muzikál Řek Zorba. V hlavní roli se objeví Dušan Sitek, který se na Moravu vrací po dvou letech působení v pražském Divadle pod Palmovkou, v alternaci se Zdeňkem Junákem z Městského divadla Brno, jenž je tváří populární například i díky seriálu České televize Četnické humoresky.

„Doufám, že Řek Zorba bude dávat lidem sílu. Je to příběh, který má obrovské optimistické poselství,“ řekla režisérka a zároveň umělecká šéfka divadla Hana Mikolášková. „Snad se s ním vypořádáme se ctí. Náročné choreografie se začaly zkoušet zavčas a představitelé hlavních rolí měli tentokrát možnost korepetitovat ještě před vlastním zkoušením. V těchto dnech už míříme do finále. Zbývá doladit jenom scénu, kostýmy a světla,“ doplnila.

Alternovat se bude i postava Bubulíny. Hrát ji bude buď  Helena Čermáková, nebo Jana Tomečková. „Byla bych ráda, kdyby se Zorbové a Bubulíny prostřídali i navzájem. To vlastně zkoušíme v těchto dnech. Ale v rámci koncentrace a přípravy před premiérou vytvořím pro první uvedení stálé páry, a to sice Dušana Sitka s Janou Tomečkovou a Zdeňka Junáka s Helenkou Čermákovou,“ prozradila Hana Mikolášková.

NO COMMENT: Ukázka ze hry Řek Zorba (zdroj: ČT24)

Jako Niko se představí Gustav Řezníček a v menších, ale pro inscenaci také významných rolích i celý zbytek hereckého souboru. Jednu z ústředních ženských rolí přijala také Zuzana Sapárová. Mladá talentovaná zpěvačka z Otrokovic se sametovým hlasem je členkou kapely F-dur Jazzband a před dvěma lety okouzlila porotu soutěže Československo má talent.

Příběh o Řeku Zorbovi napsal řecký spisovatel Nikos Kazantzakis ve 40. letech minulého století a román si brzy získal oblibu na celém světě. Autor v něm vzpomíná na blízkého člověka, který mu razantním způsobem proměnil život, převrátil žebříčky hodnot a vryl se nesmazatelně do jeho paměti. „Divadelní Zorba je stejný, jako byl ten reálný, kterého Kazantzakis skutečně potkal v roce 1916, kdy spolu těžili lignit,“ říká dramaturg Miroslav Ondra.

Do muzikálové podoby knihu převedli v 60. letech autoři slavných muzikálů Kabaret nebo například Chicago Joseph Stein, Fred Ebb a John Kander. Ve slavné stejnojmenné filmové verzi knihy z roku 1968 si titulní roli zahrál Anthony Quinn.