Olomoucký Prior nahradila nová Galerie Moritz

Olomouc - Místo často kritizovaného obchodního domu Prior se nedávno v Olomouci otevřela nová Galerie Moritz. I ta se ale hlavně u odborníků nesetkala s vřelým přijetím. Kritizují především to, jak je upraveno okolí galerie. Vedení magistrátu a investor si ale celou stavbu chválí.

Vyléčit dávnou jizvu v historickém centru Olomouce. Úkol, který před sebou měl architekt nové galerie, která nahradila obchodní dům Prior. Moderní budova ale rozděluje lidi stejně jako stavba ze 70. let. „Byli jsme překvapeni tím, že náš návrh byl vybrán, neboť byl z té množiny jediným návrhem dost kontroverzním a zásadním, který zcela přetvářel vnější vzhled objektu,“ uvedl architekt Galerie Moritz Miloslav Pospíšil.

„Když jsem se šel podívat do té stavby, tak jsem bohužel musel konstatovat, že ten výsledek je v podstatě mnohem horší než jsem očekával,“ vyjádřil se historik umění Jakub Potůček. Největší chybou je podle kritiků nové galerie především práce s veřejným prostorem. Změn se dočkalo i okolí galerie. Nejvýraznější proměnou prochází náměstí u kostela svatého Mořice. „V průběhu měsíce prosince a ledna budou osazeny nové koše, nové lavičky pro naše spoluobčany a v současné době finišují stavební práce na tom Mořickém náměstí,“ prozradil náměstek primátora Martin Major. Úpravy okolí nové galerie vyjdou pokladnu města na zhruba 13,5 milionu korun.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)