Jesenické vleky se rozjíždějí, počasí je ale proti lyžařům

JESENÍKY - V Jeseníkách dnes zahájila provoz další lyžařská střediska. Podmínky na sjezdovkách jsou sice ideální, počasí však zřejmě řadu návštěvníků od výletu za zimními sporty odradilo. Naproti tomu běžkaři mohou v horách zatím využít jedinou upravenou trasu z Ovčárny na Švýcárnu, na ostatních místech podmínky pro běžecké lyžování příliš vhodné nejsou.

Na horách leží asi 20 centimetrů přírodního sněhu, sjezdovky v areálech jsou na tom lépe díky technickému sněhu. „Dnes byly spuštěny některé vleky například v Karlově, Koutech, ve Filipovicích, na Ramzové nebo na Dolní Moravě. Rozjíždějí se i střediska na Staroměstsku,“ řekl dispečer jesenické horské služby Jiří Hendrych.

Podle něj ale byla dnešní návštěvnost minimální. „V nížinách prší, lidi to asi odradilo. Přitom sjezdovky jsou připravené na kvalitní lyžování, ideální jsou i teploty kolem nuly. Na horách navíc neprší, padá mokrý sníh nebo maximálně sníh s deštěm,“ poznamenal Hendrych.

Provoz dnes zahájil například areál v Dolní Moravě. „Přijelo okolo 2000 lidí, čekali jsme tak dvojnásobek. Ale na nepříznivé počasí, které nám rozjezd narušilo, je ta návštěvnost nadprůměrná a musíme být spokojeni,“ řekl obchodní ředitel skiareálu Martin Palán.

Ve středisku jsou s výjimkou poloviny jedné v provozu všechny sjezdovky, areál dnes návštěvníky lákal na velkou otevírací party a na lyžování za poloviční ceny. Za snížené ceny se lyžuje i na některých dalších místech.

Provoz dnes zahájilo i nejníže položené zimní středisko Olomouckého kraje v Hlubočkách nedaleko Olomouce. „Ráno přijelo hodně lidí, pak začalo pršet a teď už tam není ani noha,“ popisoval odpoledne úvodní den nové lyžařské sezony v Hlubočkách provozovatel areálu Michal Stojmenov.

Déšť podle něho asi 30 centimetrů technického sněhu ze sjezdovky neodplaví. „Oteplení dlouho nepotrvá, zase přituhne. A díky dešti budeme mít aspoň vodu na další zasněžování,“ našel na nynějším počasí i pozitiva Stojmenov.