Vietnamská komunita se mě chce zbavit, brání se správce podchodu

Brno – Správce podchodu pod hlavním nádražím v Brně, kterého kvůli podezření z korupce vyšetřuje policie, trvá na své nevině. Podle jeho slov je celá kauza snahou některých vietnamských obchodníků ho zlikvidovat. Důvod? Podle Jana Šorma to, že zábor nad rámec prodejního místa udělil dvěma krachujícím obchodníkům a další odmítl. Šorma vyšetřuje policie kvůli tomu, že si údajně jako zaměstnanec Brněnských komunikací nechal od obchodníků platit za vystavení falešných povolení.

Vše podle Šorma začalo, když dvěma krachujícím obchodníkům vystavil povolení záboru. „Bankrotují tím, že je uzavřen podchod směrem na Josefskou, kde se obchodní jednotky nacházejí. Tímto směrem nechodí lidé v takové intenzitě jako u ostatních. Ostatním se to nelíbilo a požadovali po mně totéž povolení. Bylo to nemožné. Nabízeli mi finanční odměnu, kterou jsem odmítnul. Tím začaly možné spekulace o tom, jak se mne zbavit,“ tvrdil Šrom ve vyjádření pro Českou televizi.

Vietnamská komunita ho podle jeho slov neměla příliš v lásce. „Několikrát jsem vietnamským prodejcům komplikoval život ohledně odpadů, kouření, záboru, zastavění bezpečnostního označení nosných sloupů. Neměli mě rádi proto, že jsem plnil svou pracovní náplň,“ napsal.

Šorm se brání také tím, že si není vědom toho, že by podobné povolení nesměl vydat. „Od nástupu do funkce jsem nebyl zaškolen o svých pravomocích. V pracovní smlouvě není uvedeno, že takové povolení nemohu udělit. Jednalo se o povolení, které nezpůsobovalo rozsáhlý a nebezpečný zábor,“ dodal. Kritizoval také to, že po devatenácti letech byl z Brněnských komunikací propuštěn, aniž by po něm někdo požadoval vysvětlení.

Policie skutečně případ začala vyšetřovat na podnět trhovců, kteří kriminalistům předali nahrávku natočenou skrytou kamerou. Jan Šorm na ní údajně s obchodníky domlouvá prodej povolení. Případ je teprve na začátku vyšetřování, policie proto zatím nechce sdělovat žádné bližší informace.

Vydáno pod