Osobě blízké odzvonilo. Řidiči už hledají nové výmluvy

Brno - Řidiči se od soboty nemohou vymlouvat na osobu blízkou. Jen v Brně ročně tento argument použilo na šest stovek řidičů. Nejčastěji seděla za volantem osoba blízká, když šlo o překročení povolené rychlosti nebo o špatné parkování. Řidiči už přesto hledají další kličky v zákoně. Paradoxně se tak novým trendem může stát osoba vzdálená.

„Brněnští dopravní policisté řeší ročně přibližně 1 500 přestupků, kdy se nepodaří řidiče přistihnout přímo na místě. Z těchto 1 500 případů přibližně 600 řidičů použije výmluvu na osobu blízkou,“ odhadl mluvčí brněnské policie Pavel Šváb.

Konec výmluv na osobu blízkou platí od soboty. Zavedení tzv. objektivní odpovědnosti provozovatele vozidla má za cíl zabránit výmluvám řidičů, které kamerový systém nebo bezobslužný radar zachytil při přestupku. „Nejčastěji argument osoby blízké zazníval při kontrolování dodržování povolené rychlosti, u odtažených vozidel nebo u nesprávného parkování,“ zmínila některé z problémových situací mluvčí Městské policie Brno Denisa Kapitančíková.

Podle odhadů se v České republice každý rok na osobu blízkou vymluvilo na půl milionu řidičů. Nejen brněnští strážníci tak uvítají zavedení tzv. objektivní odpovědnosti. „Setkávali jsme se s tím poměrně často. Nemohu říct, že by to bylo denně, ale bylo to velmi často,“ připustila Kapitančíková.

Místo osoby blízké teď mohou řidiči hřešit na osobu vzdálenou
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Zavedení odpovědnosti provozovatele uvítají nejen policisté a strážníci, ale také některé obce, do jejichž městských pokladen směřují peníze z vybraných pokut – například za překročení povolené rychlosti.

Majitel vozidla je zodpovědný za to, komu své auto svěřuje. Musí znát údaje totožnosti člověka, který usedá za volant jeho vozu. Například v případě špatného parkování zašle příslušný úřad majiteli vozidla pokutu. Ten si může vybrat, zda ji rovnou uhradí, nebo zda uvede jméno řidiče, který jeho auto špatně zaparkoval. Pokud se úřadu nepodaří dotyčnou osobu dohledat nebo se ukáže, že vůbec neexistuje, či se k činu odmítá přiznat, bude muset pokutu stejně uhradit provozovatel auta.

Mezi poslední státy, které tzv. objektivní odpovědnost provozovatele vozidla zavedly, patří Slovensko.

Vynalézavost řidičů ale ani v této situaci nekončí. Novou výmluvou se tak paradoxně stává osoba vzdálená. Dohledat neznámého cizince může úřadu trvat několik měsíců. Tak se řízení nejen protahuje, ale i prodražuje. Druhým způsobem je tzv. zřetězení řidičů. Provozovatel zapůjčil vůz osobě A, ta jej půjčila panu B, ten neváhal auto svěřit osobě C atd. Úřad má na rozpletení podobného řetězce jen rok, tudíž pokud se provozovatel domluví s dostatečným počtem osob, může řízení neúměrně protahovat. Stále navíc zůstává ve hře možnost výmluvy na osobu blízkou. Nemůže ji sice použít provozovatel, ale smí jí argumentovat řidič vozidla.

Stále se ale najdou poctiví řidiči, kteří se za osobu blízkou neschovávají. „Tento argument jsem nikdy nepoužila. Holt jsem špatně parkovala, tak za to musím pykat,“ uzavřela téma osoby blízké řidička Hana Hájková.