Vláda schválila nízkoemisní zóny. Klimkovice je chtějí zavést co nejdříve

Klimkovice - Vláda schválila návrh, který umožní obcím zavést nízkoemisní zóny. Radnice by tak mohly ve vybraných lokalitách úplně zakázat vjezd kamionů nebo starších aut s méně ekologickými motory. Česká republika se inspirovala v Německu, kde nízkoemisní zóny využívají města od března roku 2007.

Jedním z prvních měst, které chce zavést nízkoemisní zóny, jsou Klimkovice. Na schválení návrhu čekaly měsíce. Zatím byly jejich snahy marné. „Jedině s tímto vládním nařízením nám krajský úřad může povolit i nařízení naší obce. Pak teprve můžou začít zóny platit,“ vysvětloval starosta Klimkovic Zdeněk Husťák.

Klimkovice jsou nejmladším lázeňským městem v Česku. Zavedením nízkoemisní zóny chtějí jeho představitelé bojovat za lepší ovzduší pro své obyvatele i lázeňské hosty.

Reportáž Tomáše Vzorka (zdroj: ČT24)

Nově vybudovaná dálnice do Ostravy vede kolem Klimkovic. Někteří řidiči si průjezdem přes město krátí cestu. „Zařídili jsme sčítání a víme, že denně projede přes Klimkovice osm tisíc aut, z toho je třetina kamionů. Přes den to není vždycky vidět, protože jezdí hlavně přes noc,“ říká starosta.

O zavedení nízkoemisních zón uvažují i další města. V praxi to znamená, že každý řidič musí mít pro vjezd do zóny na svém autě speciální nálepku. Podle stáří a emisních kategorií budou auta rozdělena do čtyř skupin, přičemž těm nejstarším s nejvyššími emisemi vyrobeným před rokem 1997 nebudou vydány emisní plakety. Taková auta by neměla do zón povolený vjezd.

„Je důležité si uvědomit, že skladba vozového parku se mění, což je pozitivní. Pořád ale jezdí i starší vozy,“ říká krajský koordinátor BESIP Pavel Rakus.

Klimkovice chtějí zavést nízkoemisní zónu co nejdříve, pravděpodobně na podzim příštího roku, nejpozději od 1. ledna 2015.