Přibývá novorozenců, kteří při porodu neváží ani 1,5 kilogramu

Brno - Na jižní Moravě stoupl loni počet dětí, které se narodily nezralé a při porodu nevážily ani 1,5 kilogramu. V roce 2012 bylo takových dětí 151, v předchozím roce 135. Podle lékařů za to zřejmě může zvyšující se věk rodiček, který je pro těhotenství často komplikací. Všechny nedonošené děti z Jihomoravského kraje končí v Perinatologickém centru při Fakultní nemocnici Brno, kde se lékařům daří snižovat jejich úmrtnost a nemocnost.

Nezralých se loni narodilo sedm procent všech novorozenců z jihu Moravy. Vysoký nárůst byl znát u kategorie dětí s extrémně nízkou porodní hmotností pod jeden kilogram. Takových dětí bylo o 20 procent více než v předchozím roce. „U dětí, které váží do jednoho kilogramu, umírá v kojeneckém věku zhruba jedno dítě z pěti, u plně vyvinutých dětí je to jedno ze 2 000,“ řekl primář neonatologického oddělení Ivo Borek. Zralé dítě by mělo vážit nejméně 2,5 kilogramu.

Lékaři ze všech nemocnic na jižní Moravě se snaží zachycovat rodičky, které by mohly porodit nezralé dítě, a soustřeďují je v Perinatologickém centru v Brně. Tam se dětem dostane nejlepší péče. Lékaři se zaměřují také na riziko jejich nemocnosti a poškození v dalším životě. Například ze 13 narozených dětí s váhou do 750 gramů bylo bez nemocí sedm z nich.

Nízká porodní váha je častější u mnohočetných těhotenství. Zhruba 60 procent dvojčat nedosahuje normální porodní váhy. Mezi další rizikové faktory podle lékařů patří vyšší věk rodiček, užívání drog v těhotenství či chronické infekce.

V Brně se nejvíce dětí rodí na dvou pracovištích. Obě spadají pod Fakultní nemocnici Brno. Porodnice v Bohunicích a na Obilním trhu jsou od sebe vzdálené několik kilometrů a vedení nemocnice se je snaží sloučit do jedné budovy, která by měla být vybudována v areálu bohunické nemocnice. Nová porodnice měla být podle původních plánů hotová v roce 2012, s její stavbou se však ještě nezačalo. Podle mluvčí nemocnice Anny Mrázové se čeká, zda na ni Ministerstvo zdravotnictví vyhradí peníze.