Kdo v Olomouci řeší přestupky? Je o tom spor

Olomouc - Stoprocentní nárůst přestupků eviduje agenda řidičů olomouckého magistrátu. Podle jejího vedoucího je za tím to, že si policisté usnadňují práci. Záznamy z některých radarů neřeší sami, ale posílají je rovnou úředníkům. Policie však tvrdí, že na základě novely silničního zákona postupuje správně. Úředníci mají prý hříšníka najít a potrestat.

Zatímco ještě nedávno policisté za radarem stáli a mačkali spoušť, která vyfotila řidiče jedoucího rychle, teď zařízení jenom nastaví. Hlídka, která by motoristu pokutovala, mnohdy na místě není.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Přestupky, které radar zaznamená a policisté je nevyřeší na místě, se už podle novely silničního zákona zabývat nemusí. Snímek pouze předají úředníkům na příslušném odboru. Ti ale s jejich výkladem nesouhlasí a tvrdí, že si policisté ulehčují práci. Výsledek sporu v praxi? Podle vedoucího agendy řidičů v Olomouci je to až dvojnásobný nárůst počtu přestupků, které musí úředníci řešit.

Vedení dopravní policie nárůst těchto přestupků přiznává. Údajně ale nejde o celorepublikový trend. Prioritou policistů je stále to, aby přestupek vyřešili přímo na místě. Na olomouckém magistrátu se přestupky zabývá pět úředníků. Při stoprocentním nárůstu případů nemají šanci všechny vyřešit v zákonem stanovené roční lhůtě.