Panenky Barbie přibližují dětem historické postavy

Olomouc - Legendární panenka Barbie pomáhá vzdělávat děti. Módní návrhářka Kristýna Vařeková z Orlové několik desítek panenek Barbie i jejího přítele Kena oblékla do historických kostýmů. Na putovní výstavě oba ztvárňují například Tomáše Garrigue Masaryka, Adolfa Hitlera, Kleopatru, Johanku z Arku nebo antické bohy.

Netradiční sbírka čítá 30 historických scén, ve kterých vystupuje šest desítek panenek Barbie a Kena. Součástí každé scény je stručný popis postavy a doby, ve které žila. „Mám šestiletou dceru a často se mě ptá na různé podrobnosti ze života historických postav. Napadlo mě proto umožnit dětem se touto zajímavou formou dozvědět něco o českých i světových dějinách, a to hravým způsobem, díky němuž si informace lépe zapamatují,“ vysvětluje Kristýna Vařeková, která panenky o víkendu představila v Olomouci na výstavě For Model.

Módní návrhářka kupuje použité panenky na internetu a v bazarech. Proměna jedné atraktivní Barbie či Kena v historickou postavu zabere v průměru dva dny. S výrobou dobových kulis pomáhali studenti Střední školy hotelové, obchodní a polygrafické v Českém Těšíně. „Nejnáročnější byla antická scéna, jejíž výroba zabrala tři týdny,“ konstatuje Kristýna Vařeková, která se chce ovšem zaměřit především na české dějiny. „Rozdělaného mám Jana Žižku i Jana Husa," uvádí.

S netradiční výstavou už její autorka objela několik moravských měst. Na začátku dubna zavítá i do Orlové. Výstava bude instalována v tamním kulturním domě.