Soud rozplétá podvod za desítky milionů korun

Brno - Několik set poškozených klientů má na svědomí brněnská společnost Woman & Man Exclusive, která nabízela úvěry a hypotéky. Lidé přišli podle obžaloby dohromady o 166 milionů korun. Trestní oznámení na společnost podala Česká národní banka. Státní zástupce viní jednatele firmy z nelegálního podvodu a z podvodu se škodou velkého rozsahu.

„Nebankovní i bankovní úvěry, půjčky, hypotéky. Pokud máte čím ručit, u nás úvěr vždy dostanete. Půjčíme Vám, i když máte problémy v úvěrovém registru nebo nemůžete prokázat svůj příjem. Zaplatíme za Vás exekuce na nemovitosti,“ tak lákala společnost W&M Exclusive své klienty v letech 2002 až 2009. Zárukou měly být rozložené investice na vícero trhů.

Kapitál lákali od klientů na naprosto nereálné úroky, které podle obžaloby nebyli schopni nikdy zaplatit. Navíc firma ani vybrané peníze nikam neinvestovala. Tím pádem se dostávala do čím dál větších problémů a dluhů. Celkem tak obžalovaná dvojice jednatelů - Marcela Rytychová Olšovská a Petr Polách - připravila celkem třináct stovek klientů dohromady o 166 milionů korun. Jednotliví poškození klienti jim svěřovali částky od dvou tisíc do osmi milionů korun.

„Slibovali zaplacení úroků na pět let dopředu, což byl pro mě první signál, že to asi není úplně v pořádku. Ale ta myšlenka rozložených investic všechny zaujala bez ohledu na to, jestli to byl finanční expert, nebo ne,“ uvedl jeden z poškozených klientů Pavel Krivoš, který společnosti půjčil peníze s vidinou snadného zhodnocení úspor.

Problémy vypluly na povrch v roce 2008. Od prosince 2010 mohla společnost nakládat s majetkem pouze za souhlasu insolvenční správkyně a v roce 2011 soud rozhodl o úpadku a vyhlásil konkurz. Napálit se nechala i Libuše Horáková. „Chtěla jsem si něco pořídit, celý život jsem šetřila, kde se dalo. A nakonec jsem přišla úplně o všechno,“ stěžovala si žena, která firmě svěřila půl milionu korun. 

Na případ poprvé v historii upozornila Česká národní banka

Jestli se mohou poškození někdy dočkat náhrady škody není jasné. „Při přípravném řízení se podařilo zajistit určitý majetek obviněných. Jde zejména o nemovitosti. Bude tedy otázkou dokazování, zda se podaří s tímto zabaveným majetkem naložit tak, aby byli poškození alespoň určitým dílem odškodněni,“ popsal šance na opětovné shledání klientů s jejich vklady státní zástupce Aleš Sosík.

Na případu je zajímavý i způsob odhalení. Upozornila na něj totiž poprvé v historii Česká národní banka, která si všimla, že obžalovaní nemají žádnou licenci k poskytování bankovních služeb. I kvůli tomu teď obžalovaným hrozí pět až deset let vězení. Verdikt by brněnský krajský soud mohl vynést do dvou týdnů.

Vydáno pod