Živé vysílání ze zasedání zastupitelstva nabízí stále méně měst

Jižní Morava/Zlínský kraj - Zatímco Uherské Hradiště s on-line přenosy zastupitelstva pro nízký zájem končí, Brno je i nadále nabízí. Prý se jedná o službu veřejnosti a o sledovanost nejde. Pořizování záznamů z městských zasedání provází často nejasnosti ohledně ochrany osobních údajů a soukromí zastupitelů.

Po sedmnácti měsících se Uherské Hradiště rozhodlo, že už dál nebude pořizovat video záznamy ze zasedání svého zastupitelstva. Důvodem je nízký zájem veřejnosti. Jeden živý přenos prý město vyjde na pětadvacet tisíc korun, přičemž v průměru se na on-line přenos dívalo asi 125 lidí. Navíc polovinu z nich podle IP adres tvořili zaměstnanci úřadu. V únoru se tedy vedení města dohodlo, že dál bude ze schůzí pořizován už jen zvukový dokument. „Momentálně máme spíše potřebu vložit prostředky do zkvalitnění samotného ozvučení nebo do nového hlasovacího zařízení,“ řekl starosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský (ODS).

On-line přenosy bez ohledu na zájem dál nabízí moravská metropole. „Magistrát města Brna nabídl všem občanům, kteří nemají čas chodit na pravidelná zasedání, aby využili webových stránek a sledovali jednání Zastupitelstva města Brna on-line. Nejde nám o sledovanost, jde o službu,“ vysvětlil mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

  • V Brně ochranou osobních údajů a soukromí neargumentují zdroj: ČT Brno
  • Zastupitelstvo města Brna zdroj: ČT Brno

Na zasedání brněnského zastupitelstva pravidelně dochází i řada zájemců z široké veřejnosti. „Přišla jsem, protože jsem členkou Městského parlamentu dětí a mládeže a zajímám se o to, co se děje v městě Brně,“ uvedla Petra Kropáčková. Cestu na schůzi ale vážit nemusela. Na webových stránkách města funguje on-line přenos, který události v zasedací místnosti přenáší jen s vteřinovým zpožděním.

„Stříhám a také si to režíruji,“ prohlásil technický redaktor Aleš Pelikán, který má celý živý přenos na starosti. Je to právě on, kdo rozhoduje, která z šesti kamer bude zrovna přenášet brněnské zasedání.

Zlín musel z webu stáhnout archivní záznamy

Zlín, který také pořizuje živé přenosy z jednání svých zastupitelů, musel před časem stáhnout archivní záznamy z internetu. Úřad na ochranu osobních údajů mu hrozil až desetimilionovou pokutou, přičemž argumentoval porušováním ochrany soukromí městských zastupitelů. Právníci tvrdí, že on-line vysílání ze zasedání není problém, avšak záznam se nesmí archivovat. V tom s nimi nesouhlasí řada sdružení i jedinců, kteří naopak argumentují transparentností úřadů a právem volného přístupu k informacím.

Přednost dostává zvukový dokument

Video záznam v minulosti pořizovalo také Blansko, ale pro nízký zájem nakonec dalo přednost jen zvukovému dokumentu. Tyto audio záznamy Blanenští archivují, kdyby občané později požadovali zpětné dohledání některých detailů z jednotlivých schůzí.

Zvukový záznam pořizují také Boskovice nebo Adamov. Města se ale rozhodla pořízené nahrávky po čase zlikvidovat. V Adamově pouze ověří znění audio záznamu s písemným zápisem, a zvukovou nahrávku následně smažou. Důvodem je podle nich taktéž strach z pokuty od Úřadu na ochranu osobních údajů. O nahrávku prý občané žádají maximálně jednou do roka, zájem o podobnou archivaci je tedy podle nich minimální.

Podobně postupují v Boskovicích, kde audio záznam mažou po čtvrt roce – před dalším zasedáním zastupitelstva. Oproti tomu v Hodoníně zvukový záznam archivují a spolu s výsledky hlasování uchovávají na webových stránkách města. Legislativní nejasnosti ohledně možnosti archivace záznamů jsou dané různým právním výkladem jednotlivých obcí.

Svobodný přístup k informacím, nebo ochrana soukromí?

„Osoby přítomné na jednání zastupitelstva mají právo pořídit si zvukový i obrazový záznam z tohoto jednání,“ tvrdí obecně prospěšná společnost s názvem Otevřená společnost, která hájí právo občanů ke svobodnému přístupu k informacím. V roce 2005 rozhodl Nejvyšší soud, že projevy, ke kterým dochází při výkonu povolání nebo při obchodní či veřejné činnosti, nemají osobní povahu, tudíž se na ně bezpodmínečně nemusí vztahovat příslušné paragrafy občanského zákoníku o ochraně osobnosti a soukromí.

Zákon ukládá pouze povinnost pořizování písemného zápisu ze zasedání zastupitelstva. Tento dokument však nemusí zachycovat všechny detailní informace o jednání. Zda ale bude ze schůzí pořizován i zvukový či video záznam, o tom rozhodují jednotlivé obce.