Hlučínské hudební léto začíná už za tři týdny

Hlučín – Sníh je sice pryč teprve několik dní, přípravy na nabitou sezónu na hlučínské Štěrkovně jsou už ale v plném proudu. Informoval o tom Petr Breitkopf, správce Štěrkovny.

Hlučínské hudební léto je jeden z větších projektů na české festivalové scéně. První akcí, která se pod jeho záštitou uskuteční, bude 29. března v Dolním Benešově společný koncert kapel Mňága a Žďorp a Vypsaná fixa.

Nejprve budou obě kapely hrát zvlášť, na závěr společného koncertu se ale sejdou na jednom pódiu a zahrají společně. Mňága a Fixa si tento model před časem vyzkoušely v Praze, kde před společnou produkcí každá kapela zahrála písně druhé party. Podle zpěváka Vypsané fixy Márdiho to bylo osvěžující a vtipné. „Kapely jedou společné turné nazvané Tugedr Tůr. V Moravskoslezském kraji mají v plánu jen jedinou zastávku, a to právě v Dolním Benešově,“ řekl Breitkopf.

Velkolepou show v Dolním Benešově chystá i slovenská punkrocková legenda, Horkýže slíže. Ti letos slaví 20 let své existence, a svým fanouškům slibují nevídanou podívanou. „Scéna fanoušky zavede mimo jiné i do katedrály, ale hlavním motivem budou zvětšené prvky z kouzelného VW karavanu, který se objevil na přebalu poslední desky St. Mary Huana Ganja,“ uvedl za kapelu Petr Fořt. Koncert je plánován do kulturního domu na 3. května.

V červnu pak Hlučín čeká druhý ročník punkové přehlídky Valník na výletě, na které vystoupí například také jiné slovenské legendy Slobodná Európa a Zóna A. Začátek letních prázdnin pak přinese velkolepé Hlučínské pivní slavnosti, opět s bohatým hudebním programem – konkrétně 5. a 6. července.

O víkendu 2. a 3. srpna pak bude Hlučínské hudební léto vrcholit devátým ročníkem festivalu Štěrkovna Open Music na břehu místního jezera. Vystoupí na něm mimo jiné slovenská kapela NO NAME, zpěvačka Szidi Tobias nebo skupina Tata Bojs. Dosud největší oznámenou hvězdou je mezinárodní kapela N.O.H.A.