Začíná Jesenická 70, nejtěžší český závod na běžkách

Jeseníky - Po téměř čtvrt století dlouhé přestávce se tento víkend opět poběží závod na běžkách – tradiční Jesenická 70.

Ta se naposledy jela v roce 1988. Pak byla ještě dva roky organizována, ale kvůli nepřízni počasí závod ani jednou neodstartoval. V roce 1990 pak byl závod definitivně zrušen kvůli změnám zákonů na ochranu přírody – především se jednalo o okolí Národní přírodní rezervace Praděd. Ani letos se tak závod nepoběží po stejné trase, která byla využívána v minulosti.

Start je v neděli 10. března ráno na Skřítku. Závodit se bude na tratích 70 km a 40 km. Závod se jede klasickou technikou. Běží se v připravené stopě s využitím techniky střídavého běhu a jízdy soupaž. Kromě těchto prvků je povoleno odšlapování (odraz jednou lyží) v zatáčce, odšlapování při přejíždění ze stopy do stopy a tzv. stromeček (lyže do „V“ při překonávání prudkého stoupání), při kterém ale nesmí docházet ke skluzu.

 „Závod je ojedinělý nejen svou délkou a převýšením daným velkou členitostí terénu, ale také tím, že vede po hlavním hřebenu Jeseníků, kde bývají mnohdy velmi drsné klimatické podmínky,“ řekl jeden z organizátorů, Michal Hájek.

V duchu návratu k tradici budou na trati úseky, které nebudou upraveny strojově, ale nožně. Pro závodníky výzva, která v dnešní době téměř nemá obdoby. „Můžeme tak říct, že znovu pořádáme nejtěžší závod v ČR,“ doplnil Hájek.

Letošní ročník je v pořadí dvacátý pátý. „To je pro nás závazek udělat maximum pro to, aby závod splnil vaše očekávání, byl kvalitně připraven a abychom položili základ novodobé tradici, kterou si Jeseníky zaslouží.“

Vydáno pod