Tvrdonice lákají na šedesáté výročí folklórního festivalu

Tvrdonice (Břeclavsko) - Folklórní a lidové oslavy jsou spjaty s Tvrdonicemi už po řadu generací. Vrcholem roku je pro místní vždy období národopisných slavností s názvem Podluží v písni a tanci. První červnový víkend míří do Tvrdonic tisíce turistů a obdivovatelů tradic i lidového umění regionu Podluží.

„Obec je zajímavá folklórními slavnostmi, které se tu každý rok pořádají. Jinak je tady takové krásné prostředí. Když sejdete dolů k Moravě, je to příjemná procházka,“ uvítala nás jedna z obyvatelek Tvrdonic, která si pochvalovala také upravené chodníky a celkově přátelskou atmosféru obce.

Na letošní rok připadá kulaté šedesáté výročí festivalu věnovaného dechové a cimbálové muzice. Akce se koná ve dnech 7. až 9. června a představí se zde dechové kapely, cimbálky, sólisté, sbory, dětské i dospělé soubory nejen z regionu Podluží, ale z celého Slovácka. Na oslavy zavítají také hosté z Čech, Slovenska i vzdálenějšího zahraničí. Celkem letos organizátoři očekávají na tisícovku účinkujících.

Tři minuty z Tvrdonic (zdroj: ČT24)

Obec Tvrdonice leží u říčky Kyjovky ve výšce 176 metrů nad mořem. Její historie sahá až do roku 1264, z té doby pochází první písemná zmínka o obci, která v minulosti patřila Týneckému, později Lichtenštejskému panství. Roku 1538 se z Tvrdonic stalo dokonce městečko.

Tvrdonice se od počátku orientovaly na zemědělství, dařilo se tu i rybářství. Dvojice rybářských háčků se tak dostala i do znaku obce. Podlužácká vesnice je obklopena vinohrady, proto další část obecního znaku tvoří vinný hrozen. Dnes zde žije asi 2100 stálých obyvatel.

Nedaleko obce při procházce k řece Moravě leží chráněná přírodní rezervace Stiburkovská jezera. Národopisný areál v obci seznamuje návštěvníky s historií Tvrdonic, která je neodmyslitelně spjata s vinnými sklepy a s tradicí vinařství vůbec.

  • V Tvrdonicích pletou obvazy pro malomocné děti z Afriky zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4480/447920.jpg
  • Kolo - nejlepší dopravní prostředek na Břeclavsku zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4480/447921.jpg
  • V 16. století byly Tvrdonice povýšeny na městečko zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4480/447918.jpg
  • Obec leží v nadmořské výšce 176 metrů nad mořem zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4480/447903.jpg

„Ještě tady máme jednu zajímavost, pleteme obvazy pro malomocné, které putují do Afriky. Přízi si hradíme sami,“ řekla Anna Kubíková, která svou dobročinnou aktivitou jen potvrzuje srdečnost místních lidí.

Jako v celé oblasti Břeclavska, i v Tvrdonicích potkáte více cyklistů, než řidičů. Kolo jako nejlepší přítel člověka - alespoň pro Tvrdonické určitě. Už osm let zde funguje také pravidelná burza oblečení, hraček, kol a dalšího vybavení pro děti, které do mateřského centra Slunéčko jezdí nakupovat i lidé z okolí. „Prostě nás to tak napadlo, když jsme se jako maminky scházely v klubu a vyměňovaly si věcičky. No a nakonec jsme z toho udělaly takovou akci, rozkřiklo se to a hlásí se nám i přespolní,“ chlubí se Magda Balgová, která zájem o burzy odhaduje na stovky lidí z celého Břeclavska.