V Brušperku vyroste bazén. Rozhodli místní

Brušperk - Lidé v Brušperku na severní Moravě si přejí, aby radnice postavila krytý bazén. Místní referendum tam vypsali zastupitelé poté, co se koalice s opozicí nemohla shodnout na způsobu financování stavby a provozu zařízení. Radní tvrdí, že peníze v městském rozpočtu budou, opozice o tom pochybuje.

Z bývalého koupaliště v Brušperku je už téměř čtyři dekády pouze stavební dvůr. Teď se místní mohou těšit na moderní bazén. Odhlasovali si jej v referendu. K hlasování přišla polovina z více než tří tisíc voličů. Přes 60 procent dalo bazénu zelenou. „Bude navazovat na sportovní halu a myslím si, že i ty propočty, které jsme dělali, co se týče využití, budou naplněny,“ uvedl Ivan Krupník (KSČM), starosta Brušperku.

Bazén vyroste na volném pozemku vedle základní školy, která jej bude z velké části využívat. Opozice ale projekt stále kritizuje. Tvrdí, že radnice nemá dost peněz na stavbu a také financování provozu. „V roce 2010 starosta uváděl v žádosti, že roční dotace na provoz bazénu bude ve výši 109 až, tuším, 220 tisíc. Za tři roky se nám objevil desetinásobný nárůst,“ uvedl Lukáš Wežranowski (NK), opoziční zastupitel Brušperk.

Bazén bude stát 50 milionů korun. 20 milionů získalo město z evropských fondů. Zbytek musí doplatit městská pokladna a pak se také každý rok vypořádat s dvoumilionovou ztrátou. Starosta tvrdí, že peníze budou z výhodnějšího rozpočtového určení daní. „Městu proti minulým letům přibývá ročně téměř 6 milionů korun. Ta čísla nejsou na papíře. Daně už chodí od ledna,“ uvedl Krupník. Radní chtějí začít s hrubou stavbou nejpozději za rok. Dalších 12 měsíců pak potrvá výstavba bazénu.

Bazén v Brušperku místní chtějí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod