Fotografická galerie Fiducia má podle ministerstva nejlepší projekt roku

Ostrava - Odborná grantová komise Ministerstva kultury České republiky vyhodnotila výstavní projekt Fotografické galerie Fiducia pro rok 2013 jako nejlepší v Česku. Fiducia zvítězila v silné konkurenci galerií z celé České republiky, mezi něž patří například DOX, Dům umění města Brna, Tranzitdisplay a další významné výstavní síně.

„Jsme rádi, že je naše galerie dobře zapsaná a hodnocená. Škoda jen, že na penězích se to moc nepozná. Ještě nikdy nestačily na to, abychom mohli výstavy připravovat zcela podle našich představ,“ uvedl jeden z kurátorů této neziskové soukromé galerie Martin Popelář.

Majitelka Ilona Rozehnalová připomenula, že na předních příčkách v hodnocení galerií se objevuje i výtvarná Galerie Dole, která je rovněž součástí Fiducie. „Je to potřetí za poslední čtyři roky, kdy byla jedna z galerií našeho nezávislého klubu vyhodnocena jako nejlepší galerijní projekt. V letech 2010 až 2011 byla takto oceněna Galerie Dole,,“ řekla Rozehnalová.

Letošní fotografický program nabídne autory reprezentující nejnovější tendence a experimenty i klasiky české fotografie. Aktuálně připravuje spolupracovník galerie Tomáš Pospěch výstavu Pavla Hečka, která představí jeho inverzní portréty vycházející z polaroidových záznamů.

Na léto plánuje kurátorská dvojice Martin Popelář a Roman Polášek například fotografické instalace známé multimediální umělkyně Lenky Klodové. V závěru roku se návštěvníci budou moci seznámit s dílem Tomáše Wernera, který zkoumá technické možnosti výstupu fotografie a jeho vliv na výslednou interpretaci. Z klasiků chystají ve spolupráci s Archivem Blanky Chocholové výstavu portrétů a aktů Karla Ludwiga, který fotil ve čtyřicátých až sedmdesátých letech a spolupracoval také se Zdeňkem Tmejem a Václavem Chocholou. Dcera Václava Chocholy Blanka s Fiducií spolupracovala už na několika výstavách současníků jejího slavného otce. Galerie dlouhodobě spolupracuje i s teoretikem Josefem Muchou, který se podílel na výstavách Emily Medkové, Jaromíra Funkeho, Jaroslava Rösslera a dalších významných fotografů.

Fotografická galerie Fiducia, která funguje od od roku 2001, se zaměřuje na autorské výstavy českých fotografů, ale doplňuje je také zahraničními autory. K výstavám připravuje buď katalog, nebo katalogový list, o grafickou úpravu se stará ostravský výtvarník a grafik Jiří Šigut.

Vydáno pod