Policie ve Frýdku-Místku čelí fámám

Frýdek-Místek - Na sociálních sítích se objevily informace, že se ve Frýdku-Místku v posledních dnech stalo hned několik vražd a znásilnění. Policisté všechny tyto zprávy dementují. Zatím není jasné, jestli jde o poplašné zprávy nebo začínající reklamní kampaň.

Počet emailů s informacemi i dotazy, které policisté ve Frýdku-Místku dostávají, roste. Píší je výhradně ženy a během týdne se jich ozvalo téměř padesát.

Všechny fámy, které po městě kolují, dementoval mluvčí PČR Frýdek-Místek, Vlastimil Starzyk: “Tyto věci se nezakládají na pravdě. Tak, jak jsou prezentovány, se nestaly. Šetřením, které provádíme, jsme nezjistili, že by docházelo k takovýmto násilným činům.“

Zatím není jasné, kdo za informacemi na sociálních sítích stojí. Psychologové mají jasno, jde o exhibicionistu, který vypouští fámy a baví se na úkor ostatních. Naopak experti na reklamu říkají, že by za fámami mohli stát agentury, které se specializují na virální reklamu. Vypustí šokující informaci, o které si lidé budou povídat a předávat si je mezi sebou. Většinou to dělají firmy za účelem propagace nějakého produktu, projektu nebo samotné firmy.

A tak se může stát, že se za týden na sociálních sítích mezi dezinformacemi o vraždách s znásilnění objeví odkaz například na výrobce bezpečnostních dveří.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)