Hygienici varují před destiláty z pálenice v Ostravě-Radvanicích

Ostrava - Hygienická stanice Moravskoslezského kraje vydala upozornění, které varuje před alkoholem z pálenice společnosti PP FAKR v Ostravě-Radvanicích. „Laboratorní rozbory ukázaly, že lihoviny z této pálenice mají nadlimitní hodnoty metanolu, ale také propanolu a metylpropanolu. Lidé by je neměli pít,“ uvedla krajská hygienička Helena Šebáková. Dodala, že destiláty nejsou smrtelně nebezpečné.

Jedná se o jablkový destilát a hruškový destilát. „Zjistili jsme přítomnost látek, které jsou používané k denaturaci lihu a nejsou přirozenou součástí lihovin. Oba produkty proto nejsou vhodné k lidské spotřebě,“ zdůraznila Šebáková.

Na výrobky z radvanické pálenice upozornil hygieniky Celní úřad Moravskoslezského kraje. „Následná šetření a opatření probíhají v koordinaci s dalšími kontrolními složkami. Na kontrolách spolupracuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce,“ doplnila Šebáková.

Celníci se podle ČTK začali případem zabývat na základě anonymního udání. Provedli v pálenici kontrolu a objevili kolem 3200 litrů destilátu z hrušek a jablek. Vzorky poslali na laboratorní rozbor. Případ nemá žádnou souvislost s metanolovou aférou, kvůli které už zemřelo více než čtyřicet lidí.