Zákonodárcův dopravní přestupek nebude mít politické následky

Brno - Ačkoli byl brněnský poslanec za ODS David Šeich policií přistižen již při druhém dopravním přestupku, ani jeho jízda dvousetkilometrovou rychlostí nebude mít pro jeho politickou kariéru následky. Za stranického kolegu se postavili 1. místopředseda ODS a její jihomoravský šéf, podle nich je to ryze soukromá záležitost. Ozývají se ale i hlasy zevnitř strany, které poslance za rychlou jízdu tvrdě kritizují.

Před sedmi lety řídil Šeich opilý a nadýchal 2,7 promile, teď se zase po dálnici řítil víc než dvousetkilometrovou rychlostí. V obou případech přišel o řidičský průkaz a dostal pokutu. Dopravní přestupky se na poslance a předsedu ODS Brno venkov Davida Šeicha jenom lepí. Podle vedení strany jde ale jen o jeho soukromou záležitost a politické důsledky z toho vyvozovat nechtějí.

„Je to přečin, který dělají tisíce řidičů,“ bagatelizoval přestupek první místopředseda ODS Martin Kuba. Stejný názor má i šéf jihomoravské ODS Jiří Kadrnka. „Neudělal nic dramatického a byl za to potrestán. Pro mě je důležité, že nevyužil žádných poslaneckých výhod,“ poznamenal k případu Kadrnka.

Člen ODS: Kvůli lidem jako je Šeich nám padají preference

Někteří řadoví členové ODS už ale tak mírní vůči Davidu Šeichovi nejsou. Například Petr Musil z přibické buňky strany poslal regionálnímu vedení kritický dopis. „Člověk, který zastává pravicové názory, což je mimo jiné i důraz na odpovědnost, by se neměl chovat tímhletím způsobem za volantem, protože tím dává špatný příklad lidem a ODS to podle mě poškozuje,“ myslí si Musil o přečinu svého spolustraníka s tím, že podle něj i kvůli podobným přehmatům členů ODS klesají straně preference.

Z dopisu Petra Musila domovské straně

Opravdu se pak nedivme, že lidé pravici akutálně příliš nefandí, když se někteří, tak zvaní pravičáci, chovají jako elitářská hovada, která dávají každému najevo, že si mohou dělat co chtějí. Já osobně jezdím po D1 dost často a popravdě, pokud bych na ni potkal pana Šeicha, neváhal bych za ním jet až do Brna a tam ho řádně vyfackovat. Nestojím o to, aby mě a mou rodinu (vozím v autě ženu a tři naše děti) na silnici ohržovalo „něco“, jako je pan Šeich, notabene ještě k tomu, když si to „něco“ platím ze svých daní. Pokud má někdo natolik snížené IQ, aby si neuvědomoval, že tímto způsobem používaný automobil je nebezpečná zbraň, pak nechť mu je řidičské oprávnění odebráno na doživotí (obzvláště, když už má jeden flastr za alkohol za volantem). Doufám, že až se pan Šeich bude zanedlouho ucházet o přízeň v primárkách před sněmovními volbami, že mu delegáti jeho chování spočítají. Mimochodem i kvůli takovýmto lidem z ODS ke konci tohoto měsíce odcházím.
Děkuji a přeji všem slušným ódéesákům hodně štěstí.
Petr Musil

Občanské demokraty by podle aktuálních průzkumů volilo nejméně lidí za posledních několik let. Méně než 10 procent.