Velký zátah na daňové podvodníky má 19 obviněných a škodu půl miliardy

Praha, Ostrava – Skupina devatenácti lidí, kterou policie zadržela v pondělí kvůli daňovým podvodů při obchodech s elektronikou, způsobila podle kriminalistů škodu minimálně 450 milionů korun. Dalších zhruba 200 milionů už ukrást nestihli. Všech devatenáct zadržených detektivové obvinili z trestných činů. „Na čtrnáct z nich soud uvalil vazbu,“ uvedl šéf protikorupční policie Tomáš Martinec.

Rozsahem šlo podle policistů o jeden z největších zásahů v historii české policie. Účastnilo se ho více než šest policistů, kteří operovali po celé republice i v zahraničí. Zatýkali v Praze a okolí, na Vysočině i v Moravskoslezském kraji. Pro jednoho podezřelého si přišli do luxusní novostavby ve Staré Vsi nad Ondřejnicí.

Skupina je podezřelá, že dovážela elektroniku, zejména mobilní telefony a tablety, v cenách bez daně z přidané hodnoty ze zemí Evropské unie prostřednictvím zhruba devadesáti k tomu vytvořených obchodních společností, které ovládali nastrčení lidé.

Policie zatýkala kvůli daňovým únikům - zásah na Frýdecko-Místecku
Zdroj: ČT24

„Zboží mělo být následně přeprodáváno v řetězcích obchodních společností, jejichž jednatele měli tvořit takzvaní bílí koně. Povinnost odvést daň měla být přenesena na nastrčenou společnost v pozici pořizovatele zboží,“ vysvětlil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Uvedl, že po několika přeprodejích byla elektronika s navýšenou cenou vyvezena do zahraničí mimo Evropskou unii, konečný vývozce si pak nárokoval osvobození od daně a čerpal nadměrné odpočty.

Během pondělního zátahu policisté také provedli několik desítek domovních prohlídek nejen v Česku, ale i na Slovensku a v Polsku. Detektivové obviněným zajistili sedmnáct nemovitostí v hodnotě zhruba sto dvacet milionů korun, kromě toho zablokovali i další peníze na bankovních účtech.