Policisté posilují silniční kontroly. Vzorné řidiče odmění nealko pivem

Jižní Morava - Na jedno z nejrizikovějších období roku - velikonoční svátky - se zaměřili i dopravní policisté na jižní Moravě. Běžné hlídky jsou posíleny o desítky lidí a jako obvykle kontrolují zejména to, zda řidiči před jízdou nepili alkohol. Ti, kteří „nenadýchají“, dostanou jako odměnu lahev nealkoholického piva.

Desítky policistů jsou od rána v ulicích na Vyškovsku. „Zaměřujeme se na kontrolu řidičů a pochopitelně provádíme i nezbytnou dechovou zkouškou. Když je negativní, dostává řidič nebo řidička od Českého svazu pivovarů a sladoven nealkoholické pivo jako upozornění, že je bezpečnější variantou toho alkoholického,“ popisuje netradiční metodu s odměňováním vzorných řidičů mluvčí vyškovské policie Alice Navrátilová.

Policejní mluvčí Alice Navrátilová a řidič Jan Zapletal komentují kontroly (zdroj: ČT24)

Odměnu ve skleněné lahvi přivítali i ukáznění řidiči, což byli během dopoledne při kontrolách na Vyškovsku všichni. „Za pivo od policie jsem rád. Pod vlivem ale stejně nejezdím nikdy. Jde o to, že bych někomu mohl ublížit,“ komentoval dárek po vlastní negativní dechové zkoušce řidič Mirek Šipoš.

Kromě jízdy pod vlivem alkoholu se policisté o svátcích zaměřují také na nesprávné předjíždění či třeba dodržování rychlosti. 

Velikonoční svátky by letos mohly být podobně jako vloni spíše klidnější a bez zmíněných přestupků. Může za to sníh a déšť, který řidiče od riskování na silnici odrazuje. Také kvůli němu nevyjíždějí sváteční řidiči a motorkáři - tedy skupiny, které bývají ve statistikách nehodovosti o Velikonocích výrazně zastoupeny.

V sobotu, neděli a v úterý je naplánován zvýšený dohled. Hlavní nápor se očekává v pátek a v pondělí odpoledne, kdy policisté výrazně posílí dohled na komunikacích. Plánují také regionální dopravní bezpečnostní akce.

V celé republice má o velikonočních svátcích u silnic hlídkovat na 1500 policistů. I ředitel dopravní policie Leoš Tržil sdílí názor, že by letos nemuseli mít tolik práce. 

Loni byl prodloužený velikonoční víkend nejklidnější za posledních dvacet let. Na silnicích během něj zemřelo pět lidí - dva motorkáři, dva řidiči aut a jeden cyklista. Varováním pro policisty a řidiče ale mohou být předloňské svátky. Tehdy následkem dopravních nehod zemřelo na českých silnicích hned třináct lidí.