V noci začal platit letní čas

Brno - O hodinu méně spali ze soboty na neděli lidé, kteří museli ráno například za prací. Naopak řidičům či barmanům po celé republice se noční směna zkrátila. Ve dvě hodiny ráno totiž ručička na hodinách poposkočila o šedesát minut vpřed. Začal platit letní čas.

Na letní čas se každoročně přechází poslední víkend v březnu. Lidé si musí pravidelně zvykat, že se čas naráz posune dopředu.

Rozdělení na zimní a letní čas se u nás používalo už za první světové války v letech 1915 a 1916. Jeho používání se obnovilo i mezi lety 1940-1949. Pravidelně bylo ale zavedeno až od roku 1979. Do roku 1995 trval v Česku letní čas pouze šest měsíců. Později se republika připojila k ostatním zemím Evropské unie a časový posun trvá nyní sedm měsíců. Na zimní čas tedy lidé přejdou 27. října.

Lidem má dvojí čas ušetřit peníze, neboť nemusí tolik svítit. Podle odborníků je ale tato úspora pochybná. Existují proto odpůrci, kteří se snaží prosadit pouze jeden platný čas po celý rok. Skupina se ovšem rozchází v tom, zda by měl být zachován čas zimní nebo raději letní.

Psychiatři tvrdí, že přechod na letní čas naprosté většině lidí nevadí. Přeladění vnitřních biologických hodin podle nich trvá jen několik dní. Faktem ale je, že ti, kteří si rádi přispí, přijdou o hodinu spánku.

Nejvíce si dnes nad ránem museli dávat pozor cestující. Se změnou času se posunuly i odjezdy nočních spojů.

NO COMMENT: Změna času v Brně (zdroj: ČT24)