Řidiči pozor, večer se může tvořit náledí

Ostrava – Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu na náledí, která platí od nedělních dvaceti hodin do pondělních devíti hodin dopoledne. Náledí se bude vytvářet zejména tam, kde leží na cestách sníh. Jedná se o oblasti v části Moravy, Slezska a východních Čech.

„V neděli večer a v noci na pondělí se bude místy tvořit náledí z tajícího sněhu nebo zmrazky, zejména ve středních a vyšších polohách na silnicích nižších tříd,“ uvádí výstraha.

Sníh stále zůstává ve středních a vyšších polohách, na severovýchodě území i v nižších polohách. Meteorologové proto při cestě těmito oblastmi doporučují řidičům i chodcům zvýšit pozornost, neboť vozovky a chodníky budou místy kluzké.

A jaké počasí nás podle ČHMÚ čeká?

Po extrémně chladných posledních týdnech přichází pozvolné oteplování. Průměrné teploty vzduchu se během nejbližšího týdne dostanou z velmi podnormálních hodnot na slabě podnormální, přechodně až normální.

Z nejbližších 4 týdnů by měl být relativně nejteplejší 16. týden (15.-21.4.), ale i tak bude nejspíš jen teplotně průměrný, následně se očekává opět pokles teploty vzduchu.

Očekávané množství srážek by nemělo překračovat běžné dubnové hodnoty, nejméně srážek z nejbližších 4 týdnů očekáváme v 15. týdnu (8.-14.4.) a nejvíce v 16. týdnu (15.-21.4.).

Předpovídané období 8.4.-5.5. jako celek by mělo být teplotně podnormální a srážkově normální.

Vydáno pod