Ostrava má ambice stát se Evropským městem sportu 2014

Ostrava - Téměř třicet osm milionů korun bude stát kandidatura Ostravy na titul Evropské město sportu 2014. Projekt chce město představit na atletickém mítinku Zlatá tretra. Ta je naplánována na 27. června. Stadion, na kterém se uskuteční, zatím ale stále nestojí.

Místo sportovců teď na městském stadionu svádějí závod s časem stavbaři. Na přípravách sportovního stánku pro Zlatou tretru pracují desítky lidí denně.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)


„Zlatá tretra se stíhá. Klimatické podmínky trošku zintenzivnily práce v posledních dnech. Jsme ujišťováni, že dodavatel  termín tretry stihne,“ uvedl Martin Štěpánek, náměstek primátora města Ostravy.
Zatím to tak nevypadá, ale za dva a půl měsíce už bude výkon Usaina Bolta sledovat pět tisíc diváků, po kratších stranách hřiště potom vyrostou další mobilní tribuny s kapacitou šest tisíc lidí.
Nová podoba stadionu bude stát město téměř půl miliardy korun. Na další stamiliony potom vyjde stavba nové atletické haly a veřejného sportoviště. „Zhruba do tří až čtyř týdnů bychom měli žádat o stavební povolení. Bude to unikátní sportovní centrum,“ informoval náměstek primátora. Opozice v minulosti už několikrát upozorňovala na to, že město na podobné stavby nemá peníze.

Ne všechny plány ale vždy vyjdou. Ostrava letos například nejspíše přijde o semifinále tenisového Davis Cupu. Zatímco tenisté budou o salátovou mísu bojovat v Praze, Ostrava se pokusí stát se Evropským městem sportu roku 2014. Tímto titulem se letos pyšní devět měst, mezi nimi portugalský Giameres, který  do kandidatury investoval  podobně jako Ostrava, jeden a půl milionu Eur.