Sloučení škol vyvolalo protesty rodičů

Přerov – Město Přerov sloučí dvě základní školy v městské části Předmostí. Proti jsou ale rodiče dětí z jedné z nich - Mateřídoušky. Tvrdí, že tak zanikne prosperující rodinná škola s integračním programem, který ve městě nemá obdoby. Podle radních jsou ale jejich obavy zbytečné.

Základní škola Mateřídouška funguje na sídlišti v přerovském Předmostí už dvacet let. Místo oslav ji teď ale zřejmě čeká konec. Město totiž rozhodlo o jejím sloučení s nedalekou školou v ulici Hranická. Rodiče dětí jsou v šoku – podle nich chce město sloučit neslučitelné.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

„Tato škola je výjimečná tím, že je tak malá a rodinná. Jsou tady mimořádné vztahy, proto se má dcera cítí psychicky velmi dobře. Má těžké zdravotní postižení – 2. stupeň ADHD. Není schopná se soustředit, učit, není nikdy v klidu,“ uvedla Alena Macourková, nespokojená matka.

Rodiče se bojí, že sloučení by bylo pro školu likvidační.

Podle slov Marie Sedláčkové, ředitelky ZŠ a MŠ Mateřídouška, by mohlo docházet k šikaně a společnost by nemusela chápat, že děti s postižením mohou žít vedle dětí bez těchto problémů.

Radní ale tvrdí, že k obavám není důvod. Společně se žáky přejdou do základní školy Hranická, ve které už sídlí  druhý stupeň Mateřídoušky, i jejich učitelé. Budova je navíc po rekonstrukci.

„Vzhledem k tomu, že na obou školách je malý počet dětí, které navštěvují tyto základní školy, rozhodli jsme se pro sloučení,“ informovala Libuše Drtilová, vedoucí oddělení školství a mládeže.

Město předpokládá, že takto vznikne stabilní subjekt, který bude mít i dostatek žáků.

Rodiče dětí ze základní školy Mateřídouška chtějí rozhodnutí radních zvrátit ještě společnou diskusí u kulatého stolu. Mají totiž vlastní návrh, jak celou situaci řešit.