Nejkrásnější králík Evropy pochází z jižní Moravy

Bezkov (Znojemsko) – Jižní Morava je rodištěm nejen nejkrásnější ženy planety Země, ale teď už také nejkrásnějšího králíka Evropy. Na mezinárodní výstavě v německém Lipsku zvítězil v konkurenci 28 tisíců ušáků Moravský modrý králík chovatele Jaroslava Kliky z Bezkova.

Králík s ocelově modrou srstí učaroval rozhodčím na mezinárodní výstavě v Lipsku svým takřka dokonalým vzhledem. „Králík se na výstavě hodnotí podle šestí kritérií – rozhodčí si všímá tvaru těla, uší, tlapek i ocásku. Třeba ocásek musí u tohoto plemene přiléhat těsně k tělu, nesmí být položený na zemi nebo zahnutý do strany. Rovné musí být i nohy, pokud jsou našikmo, říká se jim hokejky a za to rozhodčí sráží body,“ popsal některá specifika plemene Moravského modrého králíka Jaroslav Klika.

Chovateli plemeno učarovalo v pětadvaceti letech právě svojí ocelovou barvou. „Poprvé jsem tyto králíky viděl na výstavě a hned jsem se rozhodl, že si nějaké pořídím. To bylo v roce 1965. Od té doby se chovu tohoto plemene věnuji,“ popsal dnes třiasedmdesátiletý Klika.

Chovatel Jaroslav Klika popisuje, co se hodnotí na výstavách (zdroj: ČT24)

Jeho králíkárnou za 48 let prošly stovky králíků. Úspěchy s řadou z nich slavil na národních i mezinárodních výstavách. Svědčí o tom i vitríny, v nichž má pan Klika vystavené medaile a poháry z desítek soutěží. „Mezi moje největší úspěchy patří to, že jsem byl čtyřikrát mistr republiky a dvakrát dokonce mistrem Evropy. Titul jsem získal poprvé před třemi lety na Slovensku a naposledy v prosinci na výstavě v Lipsku,“ pochlubil se senior. Jeho králík zvítězil v ostré konkurenci 28 tisíců králíků z 18 zemí.

Moravský modrý patří mezi národní plemena králíků - je naším původním plemenem. První zmínky o jeho chovu pochází už z roku 1880.

Patří do velkých plemen králíků s požadovanou hmotností 5,5 kg a více. Barva je ocelově modrá se světlým odstínem. Jeho chov je u nás velmi oblíbený nejen pro zajímavou barvu, ale i dobré hmotnostní přírůstky, plodnost a zdravotní fond. Odhadem je v našich chovech kolem 1 000 - 1 500 chovných zvířat.

(zdroj: Klub chovatelů králíků Moravských modrých)

Někteří králíci končí na pekáči, přiznává chovatel

A v čem tkví tajemství jeho úspěchu? Jaroslav Klika v tom má jasno. „Musíte na to mít oči, chovatel musí dopředu vědět, které králíky bude dobré spářit dohromady. Pokud v sobě člověk tenhle instinkt má, tak se mu podaří odchovat dobré králíky, ze kterých se třeba stanou i šampioni,“ tvrdil.

Dnes má pan Klika v králíkárně 6 chovných samců, 12 samic a asi třicítku mláďat. „Na pekáč jich moc nejde, protože je jich škoda, ale občas, když se mi nějaké mládě nezdá, když vím, že z něho nevyroste výstavní králík, tak ho prostě porazíme,“ přiznal úspěšný chovatel.