Obří projekt kanalizace na Šumpersku ohrožují špatné trubky

Šumperk – Projekt za 1,66 miliardy korun, který má zlepšit čistotu vody v místních tocích i stav kanalizace v pěti městech na Šumpersku, je ohrožen. Společnost Vodohospodářská zařízení Šumperk, jejímiž akcionáři jsou obce, se potýká s nedodržením zadávacích podmínek soutěže na zhotovitele. Uvádí to Mladá fronta Dnes pro Olomoucký kraj. Podle ní tak může dojít ke krácení evropské dotace.

Do projektu, který má zmodernizovat zastaralou kanalizační síť a čistírny odpadních vod, se zapojily radnice v Šumperku, Zábřehu, Hanušovicích, Mohelnici a Lošticích. Na investici mají prostřednictvím Vodohospodářských zařízení Šumperk obdržet z evropských fondů dotaci 1,2 miliardy korun. 

V zadávacích podmínkách soutěže byly ale požadovány trubky se silnějšími stěnami, než jaké byly v projektu vítězné firmy. Místostarosta Mohelnice Aleš Miketa tvrdí, že pokud by se projekt takto uskutečnil, sankce by mohly dosahovat až stamilionů korun. Představenstvo Vodohospodářských zařízení Šumperk nyní zadalo technickou a právní analýzu na polypropylenové potrubí, na základě které se rozhodne, co bude s projektem dál. „Bez odborného posudku nelze dělat žádné závěry,“ uvádí předseda představenstva Vodohospodářských zařízení Šumperk Libor Dostál s tím, že zájmem obcí je projekt uskutečnit. 

Stavba kanalizace
Zdroj: ČT24

Projekt provázely problémy už dříve. Evropská komise od roku 2010 váhala se schválením dotace, protože se jí nelíbil způsob zadání soutěže na zhotovitele stavby. Bruselu se nelíbila ani cena obsažená ve smlouvách. Radnice poté s firmami dohodly slevu několik desítek milionů korun. Dokončení projektu se plánuje na rok 2015. V regionu se díky tomu zvýší míra připojení na kanalizaci a čistírny odpadních vod z 92,9 na 99,6 procenta.