Na místo v domově pro seniory se čeká i roky

Jižní Morava/Zlínský kraj - Morava se stále potýká s nedostatkem míst v domovech pro seniory. A kvůli stárnutí populace se situace bude v následujících letech spíše zhoršovat. Počet seniorů, kteří budou odkázáni na péči, poroste. Kromě krajských a obecních zařízení jsou k dispozici i soukromé domovy pro seniory. Ty jsou ale i dvakrát dražší a pro běžného seniora často finančně nedostupné.

V současné době žije v České republice zhruba milion a půl lidí starších pětašedesáti let. V roce 2050 jich bude podle odhadů demografů až dvojnásobek. Mnoho seniorů se kvůli zdravotnímu stavu dostává do situace, kdy potřebují občasnou nebo stálou pomoc s běžnými denními úkony. Pro ně jsou v současné době v podstatě tři možnosti.

První spočívá ve využití služeb terénních sociálních pracovníků, kteří seniorům pomohou v místě jejich bydliště. Tyto služby ale nejsou zdarma a kvůli rostoucí ceně nájmů bývá mnoho lidí postaveno i před problém, jak vše z důchodu zaplatit. Lidé zcela i částečně odkázaní na pomoc druhých mohou od státu dostávat příspěvek na péči. Jeho výše se pohybuje v rozmezí 800 až 12 000 korun v závislosti na stupni vyžadované péče.

Péče ostatních je pro mnoho seniorů nepostradatelná
Zdroj: J.M. Guyon/ČTK

Druhou možností jsou pak krajem nebo obcí zřízené domovy pro seniory. Tam seniory do jisté míry chrání zákon. Podle něho totiž v krajských a obecních domovech nesmí přesáhnout cena za stravu a ubytování za jeden den 360 korun a klientům musí zůstat jako kapesné minimálně 15 procent jejich důchodu. Pokud penze na pokrytí nákladů na pobyt nestačí, doplácí za seniora stát, nebo rodina. Kromě toho domovu připadne ještě příspěvek na péči.

„Pokud klientovi nestačí výše důchodu na pokrytí této částky, tak se rozdíl doplatí z veřejných rozpočtů. Rozhodně to neznamená, že by klient musel domov opustit, nebo nebyl do domova přijat,“ uvedla zlínská radní Taťána Nersesjan (ČSSD).

Poslední možností jsou soukromé domovy. Ty se od těch obecních a krajských liší nejen vyšší cenou za ubytování klientů, ale často také rozsahem nabízených služeb. Pobyt v takových zařízeních může stát i dvaceti tisíc korun za měsíc v závislosti na rozsahu poskytovaných služeb. Průměrná výše starobního důchodu ale byla na konci minulého roku 10 778 korun, takže náklady na pobyt v soukromém domě jsou pro většinu seniorů příliš vysoké. Pokud klientovi nestačí důchod na náklady za ubytování, stravu a péči, na peníze z veřejných rozpočtů právo nemá.

Ve Znojmě čekali na obecní domov pro seniory deset let 

V úterý byl ve Znojmě slavnostně otevřen nový domov pro seniory, jehož zřizovatelem je město. Skončilo tak desetileté čekání znojemských seniorů na moderní a důstojné zařízení pro jejich pobyt. Vybudovat zázemí se stovkou lůžek stálo asi sto šedesát milionů korun. Sto milionů získalo Znojmo od státu, zbytek zaplatilo samo.

I tak je ale sto lůžek málo. „Už máme na jedno lůžko dva žadatele a samozřejmě zájemci pořád přibývají. Zpoždění se stavbou jsme nabrali kvůli tomu, že se velice dlouho rozhodovalo o finanční podpoře nabízené ministerstvem práce a sociálních věcí,“ uvedl znojemský starosta Vlastimil Gabrhel (ČSSD).

Noví obyvatelé, kteří na místo v domově pro seniory čekali mnohdy i několik let, si okamžitě prohlédli nové pokoje. „Jsem samotář a chci bydlet sám, protože jsem zvyklý na samotu. Dva roky jsem byl na vícelůžkovém pokoji a teď budu konečně bydlet podle svých představ,“ řekl nový obyvatel domova pro seniory Znojmo Jaroslav Gregor.

Senior
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Svůj nový domov si pochvaluje i devadesátiletá Gertruda Marschalová. „Ve Znojmě jsem žila celý život, takže se mi nikam jinam ani nechtělo. Vybraný mám pokoj na stranu, která je chladnější, protože ta druhá je slunná a já nemám moc ráda horko. Poprvé jsem si mohla vybrat bydlení podle vlastních představ,“ pochvalovala si novou adresu paní Marschalová.

Téma domovů pro seniory v UvR (zdroj: ČT24)

Lázeňský hotel v Pozlovicích se proměnil na soukromý penzion pro seniory.

V Pozlovicích na Zlínsku byl v polovině března otevřen soukromý domov pro seniory. Ze sta lůžek je zatím obsazena zhruba třetina. Může za to hlavně vyšší cena za ubytování a služby. Zájemci ale nemusí na nové bydlení dlouze čekat. V krajských zařízeních je totiž čekací doba i deset let. „Jsme o něco dražší. To je pravda. My ovšem nedostáváme žádné státní příspěvky, ale snažíme se cenový rozdíl nahradit maximální rodinou atmosférou,“ uvedl ředitel Penzionu Spokojeného stáří Antonín Košík.

Za jednolůžkový pokoj zaplatí senioři v pozlovickém penzionu asi patnáct a půl tisíce korun. V přepočtu na den je to zhruba o sto padesát korun více, než zaplatí senioři v krajských a obecních domovech. „Pro každého to tu bohužel není, ale my máme prostředky, abychom si to zaplatili,“ řekl klient pozlovického penzionu, devadesátiletý plukovník královského letectva Alois Dubec. Ten se ve dvoupokojovém apartmánu teprve zabydluje, ale až bude vše připraveno, přistěhuje se za ním i jeho žena.

Kraj finančně pomůže nejprve svým zařízením
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Zlínský kraj

V kraji je celkem 50 pobytových zařízení pro seniory, která dohormady nabízejí 3 275 lůžek. Kraj zřizuje 17 domovů pro seniory, 10 obce, 15 církevní organizace, 7 občanská sdružení a jedno obecně prospěšná společnost. V krajských zařízeních je celkem 1 774 lůžek.

Do pololetí roku 2015 by měly být vystavěny domovy ve Vsetíně s kapacitou 51 lůžek, ve Valašském Meziříčí - Seniorpark s kapacitou 67 lůžek, a domov v Luhačovicích - kapacita 40 lůžek. Jedná se o stavby, které by měly nahradit stávající velkokapacitní objekt v Podlesí, který je zastaralý a jehož rekonstrukce by byla značně nákladná. Rovněž v Luhačovicích by měl nový objekt nahradit stávající zařízení, které neodpovídá trendu moderně poskytovaných služeb a rekonstrukce a modernizace by byla příliš neefektivní, proto bylo rozhodnuto o nové výstavbě.

Jihomoravský kraj

V Jihomoravském kraji je celkem 47 pobytových zařízení pro seniory s celkovou kapacitou 3 036 lůžek. Dalších 2 492 lůžek nabízí 34 domovů se zvláštním režimem. Jihomoravský kraj je zřizovatelem 15 domovů pro seniory, dalších 32 jich je v rukou ostatních zřizovatelů. Domovů se zvláštním režimem zřizuje Jihomoravský kraj také 15 a ostatní poskytovatelé 19. Krajská zařízení disponují 1 945 lůžky.

V roce 2013 se plánuje otevření přístavby Centra sociálních služeb v Kyjově. Zároveň se od roku 2014 předpokládá zahájení výstavby nového zařízení v Újezdě u Brna, které bude poskytovat služby domov pro seniory a domov se zvláštním režimem. Celková kapacita zařízení bude 100 uživatelů.