Po pěti letech sporů zprostil soud bývalou starostku viny

Brno - Krajský soud dnes po pěti letech sporů zprostil viny bývalou starostku městské části Brno-střed Dagmar Hrubou (ODS). Ta čelila obvinění kvůli uzavření smlouvy na komerční využití bývalých kasáren. Na brněnském náměstí Míru měl původně vyrůst nový nákupní a bytový komplex. Kvůli charakteru stavby muselo Brno zaplatit ministerstvu obrany deset milionů korun. Pražský soud ale před časem rozhodl, že ministerstvo musí peníze vrátit. Nyní krajský soud osvobodil i exstarostku Hrubou.

„Cítím se v plném rozsahu nevinná, jen chci říct, že jsem smlouvu podepsala po odsouhlasení celé Rady a nepodílela jsem se na její přípravě,“ zdůraznila před soudem Hrubá. Bývalá starostka, která je nyní v důchodu, rezignovala na svou funkci v dubnu 2008. Následující soudní spory ohledně areálu na Kraví hoře se táhly pět let. Hrubá čelila obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele, když údajně neoprávněně nabídla ke komerčnímu využití bývalý areál kasáren na náměstí Míru. Brněnský městský soud jí uložil pětiletou podmínku, krajský soud ji však dnes v odvolacím řízení zprostil viny.

Důvodem sporů je právní chyba ve smlouvě, jež město připravila o deset milionů korun, které muselo zaplatit ministerstvu obrany. Brnu se ale později podařilo zpochybnit nutnost využívat bývalý vojenský areál jen k nekomerčním účelům, tudíž peníze z pokuty by podle rozhodnutí pražského soudu mělo získat zpátky. Ministerstvo obrany se však odvolalo, tudíž město na peníze stále čeká.

Exstarostka Hrubá právní dokumenty nepřipravovala

Dagmar Hrubá v srpnu 2006 podepsala smlouvu se společností Wilson Property, která chtěla v Masarykově čtvrti vybudovat obchodní komplex se zázemím pro osmdesát bytů. Celý spor se později dostal i před Nejvyšší soud. Bývalá starostka se opakovaně hájila, že pouze podepsala právní dokumenty, které připravili odborníci. Vše navíc posvětilo vedení města. „Neměla jsem úmysl někoho poškodit, záměrně jsem nic nepodepsala. Podepsala jsem to, ale na základě projednání v Radě,“ uvedla při loňském líčení Hrubá.

Společnost Wilson Property získala od radnice pozemky do nájmu za symbolickou korunu za metrčtvereční. Firma se totiž údajně zavázala, že užitou půdu dekontaminuje, což by stálo mnoho milionů korun. Kvůli vleklým sporům musela být exstarostka Brna-středu i několik týdnů hospitalizována, protože její zdravotní stav se během procesu zhoršil.

Hrubá stála v čele Brna-středu hned dvakrát. Diskutovanou smlouvu s firmou Wilson Property uzavřela v srpnu 2006. Její druhé funkční období pak trvalo pouhé tři měsíce, kdy se na počátku roku 2008 vrátila opět na post starostky. V dubnu téhož roku ale definitivně rezignovala.