Dětem začínají letní prázdniny

Brno - Školáci s květinami a bonboniérami ráno zaplnili ulice. Z rukou svých učitelů dnes žáci i studenti převzali vysvědčení. V sobotu jim začínají dvouměsíční prázdniny. Na rozverné žáky a studenty cílí preventivní akce, které je mají upozornit na prázdninová nebezpečí.

Pro vysvědčení ráno zamířila i Dorotka Kuciánová, kterou její rodiče učí doma. Na vysvědčení, které jí nepředala její matka, ale učitelka ze základní školy v brněnské Kotlářské ulici, kde rodině domácí výuku povolili, na ni čekaly samé jedničky. „Jsem ráda, že se můžu učit doma. Líbí se mi, že nemusím ráno tak brzy vstávat,“ popsala dívenka.

  • Dorotku vyučuje její matka doma. Vysvědčení jí předali ve škole zdroj: ČT Brno
  • Rozdávání vysvědčení zdroj: ČT Brno

Její matka Magdaléna si na domácí výuce chválí to, že se svými dětmi může trávit více času. „Učila jsem více svých dětí doma a myslím si, že se to vyplatilo. Náš vztah pevnější a trvalejší, i když ty starší už jsou v pubertě. Můžeme se opírat o tom, co jsme vybudovali doma,“ vysvětlovala matka sedmi dětí.

Dorotku chce v domácím prostředí vzdělávat do třetí třídy, stejně jako její starší sourozence. Teprve potom dívka poprvé okusí, co to znamená usednout na celý den do školní lavice.

Magdaléna Kuciánová o tom, proč děti učí doma (zdroj: ČT24)

Už podesáté se vysvědčení rozdávalo prvňáčkům také na lodi na Brněnské přehradě. Poslední školní den na palubě výletní lodi Morava na Baťově kanále strávili také žáci ze Základní školy ve Spytihněvi na Zlínsku.

Montessori vysvědčení: Jsi rozumný a samostatný. Zlepšit bys měl psaní

Klasické vysvědčení naopak nedostaly děti, které navštěvují školy s Montessori programem. Místo známek jim dnes učitelé předali slovní hodnocení napsané jako dopis, ve kterém vyzdvihují jejich silné stránky a popisují, na čem budou muset v budoucnu více zapracovat. „Paní učitelka mi napsala třeba to, že jsem hodně samostatný. Zlepšit bych se měl v psaní,“ řekl druhák David Batůšek za Základní školy Gajdošova Brno.

„Slovní hodnocení považuji za úžasnou formu, protože si v podstatě každý odnáší krásné vysvědčení. Prostá známka nedokáže říct, v čem je člověk výborný, v čem má silné stránky, a naopak kde by měl přidat. Je to laskavé, ale objektivní a motivující hodnocení. Dítěti, především v nižších třídách, nevezme chuť do další práce,“ vysvětlila Davidova učitelka Dagmar Bulová.

Rozdávání vysvědčení v Montessori třídě (zdroj: ČT24)

Vysvědčení se dnes naopak vůbec nerozdávalo v Základní škole při fakultní nemocnici v Brně. Vzdělávají se v ní děti, které kvůli nemoci nemohou chodit do své základní školy. Jednou z nich je i Regina Indráková. Ve škole ale příliš hodin nezameškala, v nemocnici leží jen týden. „Vysvědčení mi donese bratr, ale jedničky na něm nebudou. Spíš dvojky a nějaká trojka,“ řekla dívka. Děti, které v nemocnici leží mnohdy několik týdnů až měsíců, dostaly od ředitelky školy pochvalný list za svoji práci a malé dárečky. Děti nejvíc potěšily karty a pexeso.

  • Ve škole při fakultní nemocnici v Brně děti nedostaly vysvědčení, ale pochvalu zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4816/481550.jpg
  • Ve škole při fakultní nemocnici v Brně děti nedostaly vysvědčení, ale pochvalu zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4816/481549.jpg
  • Poslední týden trávily děti spíše hrami zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4816/481548.jpg
  • Základní škola při fakultní nemocnici v Brně zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4816/481547.jpg

Spolu s dětmi hned ráno do brněnských ulic vyrazily také desítky strážníků a policistů. „Dohlíželi na dodržování dopravních značek a signalizace a dávali pozor na mnohdy rozverné školáky, kteří už měli plnou hlavu prázdnin,“ zdůvodnil rozsáhlá opatření mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Policisté vytipovali nejrizikovější místa v krajském městě a po dohodě s vedením škol tam vyslali hlídky. Strážníci čtyři desítky přechodů hlídali do doby, než poslední žáci a studenti odešli ze škol s vysvědčením. Policie také vyzvala k větší ohleduplnosti řidiče.

Na jižní Moravě si pro vysvědčení přišlo celkem 86 991 žáků základních škol a 49 792 žáků středních škol a konzervatoří (u středních škol to reálně bude menší číslo, protože žáci posledních ročníků, kteří končili studium maturitní zkouškou nebo výučním listem, dostali vysvědčení už dříve). Svoje úplně první vysvědčení dostalo 11 555 dětí.

Na konec školního roku nachystala řada obchodníků, muzeí, hradů, zámků nebo zoologických zahrad slevy a zábavné programy. Na nápor nešťastných dětí, jejichž vysvědčení neodpovídá očekáváním rodičů, se připravuje Linka bezpečí.

V létě se zraní nejvíc dětí

Letní prázdniny jsou tradičně obdobím, kdy dochází k největšímu počtu úrazů dětí. Jak zbytečným zraněním předcházet a jak poskytnout první pomoc tomu, kdo ji potřebuje, dětem poradí akce na náměstí Svobody v Brně nazvaná Hurá, prázdniny.

Česká republika se řadí mezi státy s nejvyšší úmrtností dětí v důsledku úrazů. V České republice jsou úrazy nejčastější příčinou úmrtí dětí a mladých dospělých a třetí nejčastější příčinou úmrtí  v celé populaci. Přestože úmrtnost na úrazy v poslední době mírně klesá, celkový počet úrazů neklesá. Dle statistik dochází k nejzávažnějším úrazům v dopravním prostředí, nejčastějším místem vzniku úrazu je domov a škola.

(zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR)

Akce, která startuje ve 12 hodin, se zúčastní policisté, hasiči i záchranáři. Právě ti ví o letních zranění dětí své. „Rodiče si musí uvědomit, že pouhý nákup ochranných pomůcek nestačí. Dětem také musí správným způsobem vysvětlit, proč je důležité, aby helmy, chrániče nebo záchranné vesty používaly,“ řekla mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová.

Podle Zuchové se záchranáři velmi často setkávají s těžce zraněnými dětmi jen proto, že si odmítnou vzít třeba helmu. „Děti, které jsou v pubertě, mají často falešný pocit, že sport s přehledem zvládají, a ochranné pomůcky odmítají,“ dodala.

Do vody s PET-lahví

Záchranáři si pro děti i jejich rodiče připravili několik tipů, jak člověku v nouzi zachránit život. Tonoucímu může v první chvíli pomoct i obyčejná PET-lahev. „Stačí si ji uvázat za kotník a táhnout ji za sebou, pokud dojde ke zdravotní indispozici, může se ji člověk chytnout,“ vysvětlil mluvčí jihomoravských záchranářů Radek Turin.

Rodiče by neměli podcenit ani zabezpečení bazénů. Menší děti do nich mohou spadnout omylem, starší si zase při neopatrném skoku mohou poranit páteř.

Téma začátku prázdnin v UvR (zdroj: ČT24)
Vydáno pod