Klavírista Ivo Kahánek bude hrát na Hukvaldech

Hukvaldy - Janáčkova filharmonie Ostrava zkouší na zítřejší koncert na Hukvaldech. V rodišti Leoše Janáčka se koná hudební festival, na kterém zní nejen hudba slavného rodáka. Orchestr pod vedením dirigenta Tomáše Braunera provede Čajkovského klavírní koncert b moll. Zahraje ho jeden z nejlepších českých klavíristů – Ivo Kahánek.

Pochází z Palkovic, Hukvaldy má za kopcem. Nejvíc jezdil na kole ještě jako student konzervatoře. Obcí i oborou projel Ivo Kahánek snad stokrát. I s rodiči tam jezdili na výlet. O Hukvaldech říká, že jsou magickým místem.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

Hudební talent zdědil po rodičích. O Janáčkovi se dozvěděl od své maminky a babičky.

„Když jsem měl asi tři roky, tak už mi ukazovaly noty na cyklus po zarostlém chodníčku a prý jsem už nějak vizuálně uměl poznat, kterou zrovna hrají,“ uvedl Ivo Kahánek.

Hudbu Leoše Janáčka má Ivo Kahánek samozřejmě ve svém repertoáru. Hraje ji po celém světě. Zítra ale přednese Čajkovského.

Na pódiu v hukvaldské oboře bude v případě dobrého počasí stát od zítřejšího rána klavírní křídlo. Ladič ho naladí a pak se s ním nesmí ani hnout.

Janáčkovu hudbu už Ivo Kahánek na Hukvaldech hrál. Jestli po Čajkovském zazní Janáčkovy skladby pro klavír aspoň jako přídavek, bude jasné až na zítřejším koncertě.