Vysoká škola Báňská se bude snažit lákat ke studiu v ulicích

Ostrava - Zlepši si techniku, s tímto heslem míří do ulic Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava. K přijímacím zkouškám na technické obory chce přilákat víc studentů středních škol. V posledních třech letech totiž jejich počet klesá.

Michael Londesborough má doktorát z chemie z univerzity v Leedsu a pracuje na české akademii věd. O vědě ale není zvyklý mluvit ve složitých nepochopitelných frázích. Za sebou má třeba sto padesát dílů pořadu Port pro Českou televizi. Místo toho, aby vysvětloval studentům, že zvuk je každé mechanické vlnění v látkovém prostředí, které je schopno vyvolat v lidském uchu sluchový vjem, má raději praktické ukázky.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Předvádět je bude s dalšími vědci z VŠB přímo na ulicích při takzvaných science show. Při nich můžou malí budoucí vědci vidět třeba i to, že na Mount Blancu stačí k holení méně pěny než v naší nadmořské výšce.

„Na webu bychom chtěli ukazovat novinky ze světa vědy a techniky, také technické triky a vychytávky, aby se mladí blýskli před svými spolužáky, aby byli takzvaně COOL,“ Klára Janoušková, koordinátorka projektu Zlepši si techniku.

Celý projekt platí Evropská unie a univerzita má na kampaň skoro čtrnáct milionů. Kromě reklamních billboardů je zaplatí i za putovní výstavu Svět vědy.

Nové studenty chce VŠB-TU nalákat i na projekty, které tady vymysleli. Příkladem může být elektromobil.

„Návratnost se nedá počítat v nějakých číslech. Návratnost spočívá v tom, že pokud nezískáme mladé lidi pro technické obory, tak naše ekonomika bude mít problémy během pěti deseti let,“ uvedl Ivo Vondrák, rektor VŠB-TUO.

Poprvé předvede Michael Londesborough zajímavé experimenty na veřejnosti v půlce července v Ostravě při Festivalu v ulicích.

Vydáno pod