Policie stíhá vedoucí stavebního úřadu kvůli demolici hotelu v Hodoníně

Hodonín – Policie stíhá kvůli demolici hotelu v centru Hodonína vedoucí stavebního úřadu Ivonu Lexovou. Podle kriminalistů před pěti lety rozhodla o demolici unáhleně a nezákonně a radnici tak způsobila škodu 28 milionů korun. Úřednice obvinění odmítá. O bourání hotelu podle ní rozhodlo tehdejší vedení města.

Ivona Lexová jako vedoucí stavebního úřadu v roce 2008 povolila zbourání chátrajícího torza hotelu a Lidové školy umění v centru Hodonína. Zchátralé budovy hyzdily centrum města a ohrožovaly kolemjdoucí. Majitel budov, česko-rakouská společnost Freizeit und Urlaubsanlagen Bohemia, na výzvy stavebního úřadu nereagoval a později s demolicí nesouhlasil, přesto Lexová demolici skutečně nařídila.

Na vlastní náklady ji provedlo město. Peníze pak vymáhalo po vlastníkovi, soudy ale nároky Hodonína odmítly s tím, že k demolici nemělo dojít, protože nařízení hodonínského stavebního úřadu následně zrušil krajský úřad.

Teď chce město peníze vysoudit od úřednice Lexové. „Případ vyšetřujeme pro porušení povinností při správě cizího majetku z nedbalosti. Jsme teprve na začátku, zatím zkoumáme odpovědnost jednotlivých osob,“ řekl mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb.

Ivona Lexová se k obvinění vyjadřovat nechce, podle jejího obhájce je vina jednoznačně na straně města, které nečekalo na exekuční příkaz. „Pokud vznikla nějaká škoda, tak vznikla jedině pochybením města, které bouralo, ačkoliv nemělo. To nebylo rozhodnutí stavebního úřadu,“ tvrdil advokát Lexové Radek Ondruš.

To ale tehdejší vedení Hodonína odmítá. „Já tvrdím, že to bylo správné. Neměli jsme jinou možnost. V té době existoval posudek, v němž se jasně psalo, že budovy jsou nebezpečné,“ uvedla tehdejší místostarostka a dnešní starostka Hodonína Milada Grauová (ODS).

Hodonín se snažil vyřešit problémy s nebezpečnými chátrajícími budovami už od roku 1998. Jednání s česko-rakouským majitelem-firmou Freizeit und Urlaubsanlagen Bohemia ale nikam nevedla. Nakonec v dubnu 2008 stavby srovnaly se zemí bagry. Pozemky firmě patří dodnes, nic s nimi ale nedělá. Na místě hotelu tak zůstal jen protiatomový kryt a zarostlá planina.

Vydáno pod