S létem přibylo úrazů

Olomoucký kraj - Lékaři v nemocnicích v Olomouckém kraji zaznamenali od začátku prázdnin desítky zlomených rukou i nohou, otřesů mozku i tržných ran. Nejohroženější skupinou jsou přitom už tradičně děti.

Zlomeniny po pádu ze stromu, to je v Olomouckém kraji v současné době jednoznačně jeden z nejčastějších úrazů.

Svoje o tom ví i Zdeňka Kytlicová. Chtěla na zahradě očesat třešně. Spadla ale ze žebříku a skončila s komplikovanou zlomeninou nohy v nemocnici.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

K létu a prázdninám patří neodmyslitelně taky jízda na kole nebo kolečkových bruslích. Stačí ale chvilka nepozornosti a pohyb pro radost a lepší kondici, může skončit těžkým zraněním.

Problémy mají hlavně lidé, kteří brusle nebo kolo vytáhli až teď a nejsou zvyklí tolik sportovat. Právě oni teď plní úrazové ambulance nemocnic v regionu.

„Čerstvých úrazů výrazně přibylo a v průměru je jich kolem dvaceti pěti až dvaceti osmi denně,“ informoval Adolf Gryga, primář chirurgického oddělení prostějovské nemocnice.

Úplně samostatnou skupinou, u které je o prázdninách riziko úrazu mnohem vyšší než ve zbývající části roku, jsou děti.

Hlavní nápor dětí, které se zranily při sportu nebo hře, začne podle lékařů v příštím týdnu. To totiž na základě jejich zkušeností vyprší domácí vězení, která školáci dostali za horší známky. Ty, kteří je měli dobré, naopak omrzí dárky, které za vysvědčení dostali. A vyrazí ven. Lékaři proto apelují na malé i velké, aby nezapomínali na přilby i nejrůznější chrániče a nepřeceňovali své síly.