Hygienici kontrolují kvalitu vody v nádržích

Moravskoslezský kraj - Pracovníci Krajské hygienické stanice v Ostravě mají dobrou zprávu: voda v kontrolovaných nádržích je v pořádku. Pravidelným sledováním koupacích míst chtějí hygienici snižovat nebezpečí ze znečištěné vody. Ta může hlavně u dětí vyvolat řadu zdravotních potíží.

Každé pondělí vyrážejí hygienici na vodu v motorovém člunu. Na místě musí změřit teplotu vody a zkontrolovat, jestli je na pohled čistá.

Na to, aby zjistili, jestli voda v nádrži je, nebo není vhodná ke koupání, ale pouhý pohled na hladinu nestačí.

Provádí se odběr na mikrobiologický rozbor.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Odebrané vzorky putují, do laboratoří Zdravotního ústavu v Ostravě. Jejich analýza trvá okolo čtyř dnů.

„Vyhledáváme sinice, u kterých počítáme buď jednotlivé buňky, nebo délku vláken. Jedna ze sinic, které se u nás nejčastěji vyskytují, se pozná tak, že vypadá, jako malinké zelené kuličky, které plavou na hladině,“ komentovala odebrané vzorky laborantka Zdravotního ústavu v Ostravě.

Sinice můžou způsobit kožní vyrážky, žaludeční potíže, ale i zánětlivá onemocnění očí a uší. O tom, jestli se v dané vodní nádrži rozšíří, rozhoduje hlavně počasí.

Aktuální stav vody v nádržích vhodných ke koupání najdou lidé na webu hygienických stanic jednotlivých krajů. Od loňska si navíc můžou informace zjistit přímo u vody na speciálních tabulích.

Vydáno pod